Socialistisk Arbejderavis
Nr. 346 – 14. juli 2015 – side 8
Klar besked til Ryanair
Overenskomst eller landsdækkende konflikt
Lene Junker
Ryanair, Europas største lavprisflyselskab, tabte i Arbejdsretten den 2. juli.
Dvs. at den faglige organisation, Flybranchens Personale Union (under Serviceforbundet i LO) kan kræve forhandlinger om at få en overenskomst og gå i konflikt for at få den. Men vigtigst er det, at alle andre faglige organisationer under LO kan varsle sympatikonflikt.
Det kaldes i daglig tale ”Den Danske Model”. Arbejdsretten har altså afgjort, at det også er vilkårene for udenlandske virksomheder, der opererer eller har base i Danmark.
Konflikten og sympatikonflikten starter 18. juli
Der er for længst varslet konflikt og sympatikonflikt mod Ryanair.
Den starter den 18. juli kl. 5 om morgenen. Det betyder, at de ansatte i Kastrup Lufthavn ikke hjælper Ryanair med at tanke brændstof, håndtere bagage osv.
Alle, som støtter konflikten er velkomne til at møde frem og markere starten på konflikten ved Terminal 2 i Kastrup Lufthavn fra kl. 5.00-18.00. Derefter er der lignende markeringer hver dag kl. 13.30-17.30 – også ved Terminal 2.
Der er ingen tvivl om, at konflikten mod Ryanair har stor sympati i befolkningen. I en meningsmåling, foretaget i sidste uge i juni, siger 7 ud af 10, at det for dem er vigtigt, at der er overenskomstmæssige vilkår i luftfarten. Social dumping er desværre blevet en del af manges hverdag – direkte eller indirekte. Så initiativer til at bekæmpe social dumping er populære.
Ryanairs mange manøvrer med at true med store sagsanlæg, EU-domstolen, latterliggøre fagforeninger og true personalet til tavshed, har vist sig utilstrækkelige indtil nu. Men de vil hellere opgive basen i Kastrup Lufthavn end indlede forhandlinger med Flybranchens Personale Union.
Det er en landsdækkende konflikt
Tilbage står så deres baser i Billund og Tirstrup Lufthavne. Her har de gennem længere tid opereret fra – uden overenskomst. Arbejdsrettens dom gælder Ryanair i hele Danmark.
Så kravet om overenskomst og muligheden for sympatikonflikt gælder også Billund og Tirstrup. LO´s næstformand, Lizette Risgaard udtaler til Berlingske Business 2. juli: ”Vi varsler konflikt, og det gør vi på alle steder i Danmark. Vi vil have en overenskomst for alle steder, de er i Danmark”.
Ryanair tilstedeværelse i Billund handler om ca. 200 arbejdspladser, men fællestillidsmand Henrik Buggaard fra Billund Lufthavn siger til TV2 Nyheder den 3. juli: ”Vi overlevede også før, Ryanair begyndte at flyve til og fra Billund Lufthavn. Det vil ramme os hårdt, men det ændrer ikke noget.”
International solidaritet
En af grundene til, at Ryanair er blevet det største lavprisflyselskab i Europa er netop, at fagforeninger er ”no go” og de ansatte har ekstrem dårlige og usikre løn og arbejdsvilkår.
Derfor har fagbevægelsen overalt i Europa fulgt konflikten i Danmark med stor interesse. Ryanair har været strejkeramt i Madrid Lufthavn i nogle uger i juni.
Meget tyder på at fagforeningerne på forskellig vis er klar til sympatiaktioner og sympatistrejker. Det vil lægge pres på Ryanair i Danmark, men også i resten af Europa.
Hvad kan du gøre?
Hold øje med www.facebook.com/lufthelte for nyheder og aktiviteter – luftens helte er Flybranchens Personale Unions kampagne for ordentlige vilkår og organisering.
København og omegn:
Vær med i Kastrup Lufthavn fra den 18. juli når konflikten går i luften.
Aktiviteter den 18. juli fra kl. 5.00.18.00, derefter dagligt mellem kl. 13.30-17.30 – mødested ved Terminal 2 i Kastrup Lufthavn.
Århus og omegn:
Find Støttekomiteen for Luftens Helte/Århus på Facebook.
Tjek desuden “Jeg flyver ikke med Ryanair” ud på Facebook.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe