Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 346 – 14. juli 2015 – side 8

Dong udvider sin olieterminal i Fredericia med massiv social dumping

Lene Junker

Mandag den 6. juli nedlade mellem 50-80 rumænske metalarbejdere arbejdet og gik til møde med Metal Lillebælt.

Ugen forinden havde en mindre flok kontaktet fagforeningen, fordi deres rumænske firma, Sim, ikke havde udbetalt løn i 2 måneder.

Formanden for Metal Lillebælt, Martin Sørensen, udtaler til 3F Fagbladet:

Som borger i Danmark skammer jeg mig over, at vi byder disse mennesker så ufatteligt ringe vilkår. Staten ejer stadig størstedelen af Dong. Det skulle vel betyde, at alt kører lige efter bogen. Men det gør det ikke. Vores rumænske kolleger bliver underbetalt i en så voldsom grad, at det gør ondt helt ind i rygraden på en gammel tillidsmand.

De mange rumænere har sammen med deres indmeldelse medsendt deres dagbøger for arbejdsdage, ansættelseskontrakter, lønsedler og ikke mindst deres opgørelser over bankkonti.

Systematisk snyd

Der er desværre nogle tydelige lighedspunkter mellem sagerne i Dansk Metal og de sager som 3F Fredericia står med.

Der er tale om meget grov underbetaling og systematisk snyd. Der er tale om umenneskelig behandling. De udenlandske firmaer har alle skrevet under på at overholde de danske overenskomster. Ingen af dem har overholdt de aftaler, de har skrevet under på”, siger Jan Holm Nielsen, der er formand for byggegruppen i 3F Fredericia til Fagbladet 3F.

Det er afgørende for bekæmpelsen af social dumping, at de udenlandske arbejdere får kontakt til og bliver medlem af de danske fagforeninger.

Det er barske vilkår, de arbejder under. Men det opmuntrende i historien fra Fredericia er netop, at både 3F og Dansk Metal organiserer de udenlandske arbejdere og dermed i praksis bliver en del af kampen mod social dumping og ræset mod bunden.

Ud på arbejdspladsen

Socialistisk Arbejderavis har spurgt formanden for Metal Lillebælt, hvordan de er kommet i kontakt med de rumænske metalarbejdere. Han fortæller, at han sammen med 3F gennem de sidste to måneder jævnligt er taget ned på arbejdspladsen og på forskellig vis signaleret, at han var fra Metal. Han har efterladt visitkort, kuglepenne mv.

Inspireret af hvad fagforeningerne gør på Metroen i København har han via google translate lavet små flyers på forskellige sprog, som han har givet og lagt til folk. Her blev folk oplyst om, hvad de havde krav på, og hvordan de kunne komme i kontakt med fagforeningen.

Efter et stykke tid, var der nogen, som henvendte sig. I dag er 60 af de 200 rumænske metalarbejdere medlem af Dansk Metal. Desværre har det rumænske firma hjemsendt de første, som meldte sig ind i Metal, så der ligger et stort arbejde forude med at overenskomsten bliver overholdt.

Flere artikler fra nr. 346

Flere numre fra 2015

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 1549 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside