Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 346 – 25. juli 2015 (Kun online)

Tyrkiet

Politiet angriber kurdisk protest efter Isis-blodbad

Ken Olende

Efter den seneste uhyrlighed fra Isis søger kurdiske grupper støtte fra gamle fjender – med dødbringende konsekvenser, advarer Ken Olende.

Eksplosion i Suruc

Et still-billede fra en video-optagelse af det øjeblik, bomben detonerede i Suruc.

Mindst 32 mennesker blev dræbt, da en selvmordsbomber angreb kurdiske frivillige i den overvejende kurdisk beboede by Suruc i det østlige Tyrkiet i mandags.

Omkring 100 andre blev kvæstet.

Byen ligger omkring 10 kilometer fra Kobanê, lige ved grænsen til Syrien, hvor Isis har kæmpet mod kurdiske styrker.

Isis formodes at stå bag angrebet.

Ofrene var blandt 300 aktivister fra sammenslutningen af socialistiske ungdomsforeninger, som mødtes på et kulturcenter. Organisationen stod for at sende frivillige, som skulle hjælpe med at genopbygge Kobanê, hvoraf en stor del er blevet jævnet med jorden af de 700 amerikansk ledede luftangreb for at smide Isis ud af byen.

Eksplosionen ramte under en pressekonference, netop da en gruppe aktivister holdt et banner op med budskabet: “Vi forsvarede det sammen, nu genopbygger vi det sammen.”

Tusinder demonstrerede over angrebet i Tyrkiets største by, Istanbul, mandag aften. Demonstranter så angrebet som et symptom på, hvordan regeringen har gjort for lidt for at bekæmpe Isis.

Stødpude

Kurdiske grupper hævder, med rette, at den tyrkiske regering kynisk bruger dem som en stødpude mod Isis.

Den tyrkiske regering har udkæmpet en krig imod kurdisk selvstændighed i årtier og ser gladeligt kurdere blive dræbt af Isis.

Demonstranterne råbte slagord rettet mod den tyrkiske præsident, herunder “Erdogan er en morder”. Politiet angreb dem med tåregas og vandkanoner.

I en udtalelse fra det pro-kurdiske parti HDP hedder det, at regeringen har et “stort ansvar for at tilskynde Isis og for stigende civile tab i Syrien, Irak og Tyrkiet.”

Isis så i september sidste år ud til at være lige ved at erobre den overvejende kurdiske by Kobanê.

Mange kurdere ser en alliance med USA som den eneste vej frem.

Men USA er verdens førende imperialistiske magt. Hverken USA eller Tyrkiet er pålidelige allierede.

USA yder udelukkende støtte til kurderne, så længe deres styrker passer ind i USA’s egne interesser – og disse omfatter ikke et selvstændigt Kurdistan.

I juni skrev USA’s forsvarsminister Ashton Carter, at USA ikke ville sende våben direkte til kurdiske grupper, da dette ville “være brændstof til falske fortællinger i Irak og andre steder i regionen om, at USA har planer om en opdeling af landet”.

Den selvstyrende kurdiske region i det nordlige Irak har nu hægtet sig på USA. Den har hyret lobby-organisationer i USA til at arbejde for at ændre denne politik og skaffe dem amerikanske våben.

Kurderne vil kun opnå national frihed ved at alliere sig med revolutionære kræfter i regionen – ikke med større eller mindre imperialistiske magters interesser.


Oversat fra Socialist Worker (UK) nr. 2463, 21. juli 2015 af Bo Nielsen.

Flere artikler fra nr. 346

Flere numre fra 2015

Se flere artikler om emnet:
Kurderne

Se flere artikler af forfatter:
Ken Olende

Siden er vist 1670 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside