Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 348 – 2. oktober 2015 – side 7

Flygtninge-solidaritet nedefra

Marie Jæger

Mens magthaverne har travlt med at forskanse Fort Europa, er en solidaritets-bevægelse med flygtninge vokset op fra neden.

Fra demonstrationen 12. september på Christiansborg Slotsplads – Foto: Klaus B Jensen

Fra demonstrationen 12. september på Christiansborg Slotsplads
Foto: Klaus B Jensen

Folk over hele Europa er valfartet til grænser og togstationer for at byde flygtninge velkommen og forsyne dem med mad, tøj og andre fornødenheder.

Mange er kørt til Ungarn for at hente flygtninge. Fx de 140 biler, der i begyndelsen af september forlod Wien med kurs mod Budapest – på trods af at aktivister tidligere er blevet arresteret for at have forsøgt at hjælpe flygtninge til Vesteuropa.

Overalt i Europa åbner folk deres hjem for flygtninge. 780 tyskere har tilbudt et værelse til en flygtning gennem Refugees Welcome, og 7 pct. af briterne siger, de er klar til at åbne deres hjem for flygtninge.

Samtidig har et aktivistisk initiativ i Island fundet 10.000 islandske hjem, som er klar til at tage imod flygtninge. Netværket bruger deres gæstfrihed til at lægge politisk pres på regeringen for at tage imod flere flygtninge.

Politisk modstand

Den akutte nødhjælp til flygtninge har gjort en kæmpe forskel for mange mennesker og viser, at mange er klar til at bidrage aktivt for at sikre en anstændig behandling af flygtninge.

Men hvis vi skal sikre en anstændig velkomst til de millioner af flygtninge, som vil søge mod Europa de kommende år, er bevægelsen nødt til at være klar til en politisk kamp mod magthaverne.

Derfor er det af afgørende betydning, at der den 12. september var over 100.000 europæere på gaden i solidaritet med flygtninge.

Demonstrationerne sendte et klart signal til magthaverne: Velkommen til flygtninge, intet menneske er illegalt!

Demonstrationer 12. september

I London demonstrerede 50.000, i København 30.000, 14.000 i Hamburg, 5-7.000 i Århus, 5000 i Wien, 3000 i Paris.

I Odense demonstrerede 7-800. Nogle hundrede demonstrerede i Aalborg, Svendborg og Padborg.

Der var desuden demonstrationer i Grækenland, Spanien, Schweiz, Irland og Sverige.

Fra demonstrationen 12. september på Christiansborg Slotsplads – Foto: Klaus B Jensen

Fra demonstrationen 12. september på Christiansborg Slotsplads
Foto: Klaus B Jensen

“Flygtninge-krisen” og magthavernes krise

Europas magthavere har problemer med at håndtere konsekvenserne af deres egen politik.

Skønt EU-landene netop har indgået en aftale om at fordele 120.000 flygtninge mellem sig over de kommende år, er det langt fra tilstrækkeligt. Ifølge FN kan Europa forvente millioner af flygtninge de kommende år.

Men ingen af de europæiske magthavere ser ud til at have lyst til at tage imod flere flygtninge, end EU-kvoterne pålægger dem.

Tværtimod øger de kontrollen ved grænserne: Tyskland, Østrig og Slovakiet har trodset Schengen-aftalen og opsat grænsekontrol. Ungarn har hegnet grænsen mod Serbien af med pigtråd.

Der er intet, der tyder på, at europæiske politikere er indstillet på at tackle fremtidens flygtninge-strømme med noget, der ligner solidaritet eller medmenneskelighed.

Derfor er det op til en politisk bevægelse nedefra at sikre solidaritet og medmenneskelighed, når vi modtager flygtninge – både akut og på længere sigt.

Flere artikler fra nr. 348

Flere numre fra 2015

Se flere artikler af forfatter:
Marie Jæger

Siden er vist 1532 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside