Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 350 – 17. februar 2016 – side 7

Flygtninge på udrejsecenter Sjælsmark

Vi er ikke kriminelle!

Sonja Andersen Lange

Tirsdag den 26. januar havde gruppen Freedom of Movements i samarbejde med beboerne på udrejsecenter Sjælsmark indkaldt til protestmarch.

Demonstration ved Sjælsmark

I slutningen af januar samledes ca. 50 personer ved Nørrebro Station for at tage til Sjælsmark. Alle havde reageret på “A Call For Solidarity From Asylum Seekers”, et initiativ taget af gruppen Freedom of Movements og beboerne på udrejsecenter Sjælsmark.

Selv om Sjælsmark kun ligger en times transport fra København, er det meget langt væk. Det er et nærmest øde område med flere forladte huse, én vej og omringet af et af Forsvarets øvelsesområder.

“Vi er ikke kriminelle!”

Beboerne på Sjælsmark stod udenfor centrets jernport. Bag den kunne man se en række murstensbygninger lukket inde bag to hegn – det yderste med pigtråd.

Hvis man ikke vidste bedre, skulle man tro, man var ankommet til et fængsel. Det er da også kriminalforsorgen, der har ansvaret for dem, der er indkvarteret på centeret.

“Vi er ikke kriminelle” står der på ét af de mange bannere. Og det er en sætning, der går igen flere gange i talerne på demonstrationen og fra de beboere, jeg talte med.

Under kampråbene “No borders, no nations – stop deportations” og “Say it loud, say it clear: Refugees are welcome here!” gik vi i samlet flok fra Sjælsmark til Sandholmlejren.

Foran Sandholmlejren holdt arrangørerne og beboerne taler – de fleste tydeligt frustrerede over deres situation.

Det gennemgående tema for talerne var de 11 krav, beboerne har opstillet, herunder bl.a. kravene om at stoppe hjemsendelserne, retten til at arbejde, retten til lægehjælp og medicin og ikke mindst kravet om ikke at blive forflyttet til et nedlagt fængsel i Ikast.

Flygtninge hører dagligt skyderi

Mens en af beboerne på Sjælsmark holdt en tale, kunne vi tydeligt høre skud fra Forsvarets omkringliggende øvelsesområde.

Ifølge Forsvarets såkaldte støj-kalender for området, bliver der i januar skudt med løs ammunition alle hverdage og en enkelt weekend i dags timerne og otte dage endda også i aften- og nattetimerne.

Tallene er ikke meget lavere, når det angår kanonslag og maskingevær.

En af beboerne på Sjælsmark kunne fortælle, at han ofte vågner om natten og kan høre skud og eksplosioner fra området, der ligger klods op af udrejsecenteret. Det gør ham bange og han er i et øjeblik i tvivl om hvor han er, mens minderne trænger sig på.

Gentagne protester

Arrangørerne af demonstrationen vil forsøge at gøre protestmarchen til en ugentligt tilbagevendende begivenhed og vil i første omgang forsøge at forhindre, at beboerne bliver flyttet til et nedlagt fængsel uden for Ikast.

Her vil de være meget mere isolerede og det vil være nærmest umuligt at få solidaritetsdemonstrationer op at stå.

Nogle af beboerne fortalte desuden at de overvejede at planlægge sulte- og sovestrejke udenfor centeret – et tydeligt bevis på deres desperation for at få mere humane leveforhold.

Se mere på Freedom of Movements facebook-side – hvor der også kommer info om kommende aktioner.

 

Flere artikler fra nr. 350

Flere numre fra 2016

Se flere artikler af forfatter:
Sonja Andersen Lange

Siden er vist 1343 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside