Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 350 – 17. februar 2016 – side 8

International mobilisering imod Fort Europa

Dimitrios Gkiokas

Fremmedhadet er på fremmarch i mange europæiske byer, men internationale solidaritetsbevægelser vokser også.

De nylige antiracistiske mobiliseringer i Grækenland, Tyrkiet og Frankrig er vigtige og kan give os inspiration til at mobilisere til den internationale aktionsdag mod racisme, 19. marts.

EU har på det sidste presset Grækenland til at oprette såkaldte “hotspots” på øerne. Det er steder hvor migranter skal opholde sig i 24 timer efter deres ankomst, derefter skal de forflyttes til andre “åbne” (militær)lejre på fastlandet, hvor myndighederne skiller flygtninge fra immigranter.

Nu er det kun syrere, afghanere og irakere som kaldes flygtninge. For immigranter fra Afrika, Iran, Pakistan osv. forbliver Europa bare en drøm – selv om de flygter fra krige, fattigdom eller undertrykkende regimer.

EU siger, det er lukket for migranter, så det eneste virkelige håb for at forhindre, at flere drukner på vej til Europa, er international arbejdersolidaritet.

Vi har brug for en politisk antiracistisk bevægelse for åbne grænser, så migranter kan rejse væk i sikkerhed og søge asyl i det land, de ønsker.

Grækenland: Demonstration ved hegnet i Evros

Evros er fastlands-grænsen mellem Grækenland og Tyrkiet og er den eneste sikre passage for migranter i dag.

Demo 24. januar, Kipi, Evros

24. januar, Kipi, Evros. Antifascister blokerer tolden ved den græsk-tyrkiske grænse.

Den græske stat har mulighed for at oprette en ordnet og sikker vej ind i Grækenland for migranter.

Men ved at holde fastlands-grænsen lukket tvinger den græske stat migranter til at vælge andre veje ind i Grækenland – over havet, mod Lesbos eller Kos. Resultatet er hundredvis af druknede i Middelhavet.

Åbn grænsen!

Den antiracistiske bevægelse har konstant krævet, at grænsen ved Evros skal åbnes og gøres til en sikker passage. At der skal oprettes åbne modtagelses- og opholdscentre – ikke lukkede flygtningelejre. Og at alle migranter skal kunne modtage velfærdsydelser og få mulighed for at søge asyl.

På den baggrund har der været flere mobiliseringer de seneste måneder. KEERFA (Bevægelsen mod racisme og den fascistiske trussel) organiserede to aktionsdage den 23. og 24. januar, hvor hundredvis af aktivister, fagforeningsrepræsentanter, organisationer på den antikapitalistiske venstrefløj og migrant-organisationer demonstrerede mod Fort Europa.

Største demonstration

Den første dag var der den største antiracistiske demonstration nogensinde i byen Alexandroupolis, efterfulgt af en begivenhed på det kommunale teater, hvor mange deltog. På den anden dag demonstrerede anti-fascisterne i den by, som ligger tættest på hegnet.

En delegation fik lov at få forbi politikæden og folde et stort banner ud foran den militære zone og råbe kampråb på engelsk og græsk. En anden delegation gik til den tyrkiske side af grænsen, hvor de mødtes med tyrkiske anti-fascister. De udsendte en fælles pressemeddelelse.

Der var en synlig tilstedeværelse af organisationer og enkeltpersoner fra Lesbos. De fortalte om deres oplevelser med at organisere forskellige initiativer på øen. De talte om de lokales solidaritet. De prøver at stoppe Frontex-deportationer.
Lesbos er også et godt eksempel på international solidaritet, da mange mennesker fra andre lande er rejst dertil for at hjælpe.

Demonstration i Istanbul, Tyrkiet

I Tyrkiet var der demonstration den 23. januar, koordineret med Grækenland.

Anti-kapitalister samledes på Taksim-pladsen og marcherede på Istiklal-vejen på trods af massiv sne. På deres bannere stod “Nej til racisme – Asyl er en menneskeret!” og “Åbne grænser” på tyrkisk, arabisk og engelsk.

Hovedparolen var “Sig nej til racisme”, “Åbne grænser – Frihed til flygtninge” og “Syrerne er ikke alene”. Kampe som denne kan sætte stater under politisk pres for at åbne grænserne, opgive Fort Europa og stoppe Frontex.

Demonstration i Calais, Frankrig

I Calais ligger den såkaldte “jungle”, en lejr med flygtninge som venter på at krydse grænsen til England.

Mere end 3.000 demonstrerede og råbte kampråb på engelsk, fransk og andre sprog.

Hovedparolerne var “Nej til junglen”, “Åbne grænser” og “Flygtninge er velkomne her”.

Næsten 20 franske venstrefløjsorganisationer, anarkister og flygtningeorganisationer i Frankrig blev inspireret af KEERFA til at indkalde til aktionen.

Selvtillid

Migranter fra Mellemøsten og Nordafrika som er “fanger” i Calais, medlemmer af Internationale Socialister i Frankrig, NPA (det ny antikapitalistiske parti) og kammerater fra Belgien demonstrerede sammen.

Selv om de franske medier virkeligt angreb demonstrationen gav den flygtninge og migranter så meget selvtillid, at nogle af dem senere demonstrerede og besatte en af de færger, som sejler til England.

Ved at gøre dette krævede de deres ret til frit at rejse til et andet land. Politiet greb voldeligt ind, mere end 50 af de aktionerende blev brutalt slået ned, 20-30 blev anholdt og 11 blev anklaget. Tre af de anklagede bliver truet med tilbagesendelse til Italien.

Fattigdom og den politiske og sociale undertrykkelse, som migranter oplever i deres hjemlande, er ikke gyldig grund til udrejse ifølge EUs regeringer.

Tusinder af migranter er druknet i Middelhavet. De, som når til Europa i live, bliver mødt med flygtningelejre, fascistiske og racistiske angreb, politivold, og de bliver brugt som billig arbejdskraft.

 

Flere artikler fra nr. 350

Flere numre fra 2016

Se flere artikler af forfatter:
Dimitrios Gkiokas

Siden er vist 1229 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside