Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 350 – 17. februar 2016 – side 15

Aben er stadig ikke placeret i skandalerne om SKAT

Anders Bæk Simonsen

I de seneste år har SKAT været præget af en række skandaler.

Skat. Foto: Mette Kramer Kristensen

Foto: Mette Kramer Kristensen.

Det handler selvfølgelig om Helle Thornings skattesag, skattesager mod en række danske “celebrities”, fejlagtige ejendomsvurderinger og spekulanters svindel med udbytte for mere end 9 mia. kroner.

Men den sag, som i kroner og ører er mest markant, er SKAT’s beslutning om først at etablere et dyrt IT-system, der skulle håndtere borgere og virksomheders gælds- og skatteinddrivelse, som en del af en modernisering (læs nedskæring) af SKAT.

Denne proces har i sig selv været præget af mange skandaler. Undervejs voksede gælden fra 50 til 70 mia. kroner.

Skatteministeren og regeringen beslutte så at droppe dette system, da Kammeradvokatens rapport fra 15. september sidste år fastslog, at systemet inddrog gæld på et ulovligt grundlag.

Det betyder ifølge skatteminister Karsten Lauritzens orientering fra 25. september, at SKAT har 74 milliarder kr. ude at svømme.

Ifølge Skat regner de med, at det er muligt at inddrive lidt under halvdelen af gælden og dermed kradse 33,5 mia. kr. ind. Ifølge eksperter er det mere realistisk, at beløbet, der ikke kan inddrives, er mellem 50-60 mia. kr.

Så hvor har man placeret “aben”?

Karsten Lauritzen fremførte ved samme orientering, at både den nuværende og tidligere regeringer har et ansvar for skandalerne i SKAT.

Men den interne revisionsundersøgelse og Rigsrevisionens undersøgelse freder skiftende skatteministre (fra bl.a. fra SF, S og Venstre) og departementscheferne for SKAT gennem tiden. Statsrevisionens formand, Peder Larsen (SF), har ikke bedt om adgang til mails, kalender og notater fra topfolk og ministre i SKAT.

Hans argument har været, at selv om de gerne vil vide hvilke svigt, der har været, og hvem der har ansvaret, vil adgangen til alle oplysning betyde “at man risikere at drukne” (i informationer går vi ud fra).

Deres ansvar for tab af milliarder og atter milliarder skal altså ikke undersøges, selv om Karsten Lauritzen jo selv indrømmede et ansvar ved orienteringen.

Men der bliver ikke placeret et politisk ansvar. Skatteministeren lod således SKAT’s øverste chef Jesper Rønnov Simonsen blive i stillingen, mens 5 underdirektører blev sat i karantæne med fuld løn.

Men sagen er egentlig meget klar. På ti år har skatteområdet mistet 5000 ansatte og Formanden for Dansk Told- og Skatteforbund har i årevis klagede til politikerne, over at de mange afskedigelser og omstruktureringer vil betyde tab af kontrol og ringere arbejdsgange.

Det er de ansatte, som har måtte leve med deres chefers inkompetence og politikernes enøjede spare-strategi.

Om cirka en måned bliver Rigsrevisionens undersøgelse offentliggjort. Men for nylig har man genansat en af de karantæneramte underdirektører i en ny leder-stilling i SKAT.

Samtidig har skatteministeren lovet “arbejdsro”, alt imens over 600 medarbejdere i år skal flyttes rundt i landet til nye skattecentre.

Skandalerne i SKAT ser således ikke ud til at stoppe i 2016, ligesom det reelle politiske ansvar ikke bliver placeret. 

Klassepolitik

Nedskæringer i SKAT er en mærkesag for Venstres skatteministre. Det er langt lettere for virksomheder at “slippe billigere” (læs: snyde) i skat, når der er skåret ned på kontrollen.

Almindelige arbejderes indkomster bliver beskattet automatisk, så vi får ingen fordele.

Særligt voldsomt gik det for sig, da Anders Fogh Rasmussen var skatteminister fra 1987-92.

Hans nedskæringer fik i november 1990 tillidsrepræsentanter fra skattevæsnerne i Ålborg, Århus, Odense, Randers og Esbjerg til at udtale:

“Kun ved ministerens afgang kan borgernes tillid til skattevæsenet genoprettes.”

Hans afgang kom 2 år senere efter sager om “kreativ bogføring” og vildledning af folketinget. Han blev afløst af ... Peter Brixtofte.

Det vurderes, at alene hans angreb på selskabsligningen har gjort det muligt for virksomheder at snyde for omkring 1 milliard kr. i skat årlig.

Flere artikler fra nr. 350

Flere numre fra 2016

Se flere artikler af forfatter:
Anders Bæk Simonsen

Siden er vist 2176 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside