Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 350 – 17. februar 2016 – side 15

Bernie Sanders’ sejr i New Hampshire

Establishment-politik i USA er ved at slå revner

Charlie Kimber

Bernie Sanders, som kalder sig socialist, har vundet en kæmpe-sejr ved Det Demokratiske Partis primærvalg i delstaten New Hampshire.

Bernie Sanders

Foto: @people4bernie/Twitter

Sanders fik 60 pct. af stemmerne, 20 pct. flere end elitens kandidat, Hillary Clinton.

Exit polls viste, at støtten til Sanders primært kommer fra yngre og fattigere vælgere.

Sanders fik over 80 pct. af stemmerne fra folk under 30. Og han fik 70 pct. af stemmerne fra folk med en årlig indkomst på under 190.000 kr., og to tredjedele af stemmerne fra dem med under 333.000 kr. om året.

Clinton vandt kun blandt vælgere over 65 år samt dem, der tjener mere end 1,3 millioner kroner om året.

Ved fejringen af sejren sagde Sanders: “Hvad der begyndte i Iowa i sidste uge, og hvad vælgere i aften har bekræftet, er intet mindre end starten på en politisk revolution. Det er en politisk revolution, som vil bringe mange millioner af befolkningen sammen.”

“Sammen har vi sendt det budskab, som vil genlyde fra Wall Street til Washington, fra Maine til Californien. Og det er, at magten over vores store land tilhører hele folket og ikke blot en håndfuld velhavende bidragsydere til kandidaterne.”

Fra håbløs kamp

På TV-kanalen CNN lød det: “På under et år har Sanders vendt en håbløs kamp til en alvorlig trussel mod Clintons muligheder for at vinde nomineringen til præsidentkandidaturet for Demokraterne – og har allerede forhindret en kroning.”

De seneste dage har Clinton forsøgt at lyde mere radikal, og hun har påstået at være anti-establishment, fordi hun er en kvinde.

Denne manøvre blev bakket op af tidligere udenrigsminister Madeleine Albright, som implementerede de morderiske sanktioner mod Irak i 1990'erne. Imens Clinton så på og klappede, sagde Albright til medierne, at “der er et særligt sted i helvede for kvinder, der ikke hjælper hinanden!”

Sådanne desperate taktikker fejlede dog totalt. Sanders vandt blandt kvinder med 55 pct. mod Clintons 45 pct.

Alternativ

Et tegn på den entusiasme, der omgiver Sanders, var den rekordhøje valgdeltagelse. Og Sanders klarede sig endda bedre end den fremstormende Barack Obama gjorde i 2008.

Sanders' politik er mindre radikal end det nogle gange antages – og han er på linje med de centrale dele af USA’s imperialistiske dagsorden.

Men han afspejler dele af den oprørske stemning, der skabte Occupy Wall Street i 2011 og Black Lives Matter-bevægelsen. Han afspejler også den seneste tids tendenser til mere militant arbejderkamp samt den voksende klimabevægelse.

Dét er, hvad der er virkelig vigtigt – politik på den gamle måde er under et ekstremt pres, og millioner af mennesker leder efter et alternativ.

Men i hans sejrstale understregede Sanders også, at han er indstillet på at stå sammen med Clinton i fremtiden. Han sagde:

“Jeg håber også, at vi alle husker på – og dette er en besked ikke kun til vores modstandere, men også til dem, der støtter mig – at vi om få måneder vil blive nødt til at stå sammen og forene dette parti og denne nation, for de højreorienterede Republikanere, vi er oppe imod, må ikke få lov at vinde præsidentposten.”

Det betyder, at han er rede til at holde sig inden for rammerne af det gennemført kapitalistiske Demokratiske Parti.

Højrepopulisme

Det faktum, at establishment-politik slår revner, afspejledes også i den Republikanske afstemning ved en kæmpesejr til den afstumpede milliardær Donald Trump. Trump har aldrig været valgt til noget embede og spiller på at være en “outsider”.

I virkeligheden forfølger han slavisk de store selskabers og generalernes interesser. Hans racistiske populisme trækker den politiske debat til højre.

Exit polls i New Hampshire viste, at 66 procent af deltagerne i det Republikanske primærvalg støttede Trumps krav om et indrejseforbud for muslimer i USA.

Trumps sejr, som kommer efter en andenplads i Iowa og en klar føring i de landsdækkende meningsmålinger, betyder at han er i en stærk position. Der er ingen oplagt kandidat, partiets establishment kan samles om for at stoppe ham.

Og det ville, den dybe afsky for politik ‘as usual’ taget i betragtning, alligevel ikke være givet, at en sådan kandidat ville kunne slå ham.

Artklen er oversat af Bo Nielsen fra Socialist Worker (UK) nr. 2490, 10 feb. 2016.

Se også:
SAA 350: ‘Socialisme’ mest søgte ord i USA

Flere artikler fra nr. 350

Flere numre fra 2016

Se flere artikler af forfatter:
Charlie Kimber

Siden er vist 2188 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside