Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 351 – 29. marts 2016 – side 2

Irsk valg

Et spark til nedskæringspolitikken

Simon Basketter

De tre store partier fik et spark ved Irlands parlamentsvalg i februar. Stemmefordelingen afspejlede fortsat modstand mod nedskæringer.

Anti-Austerity Alliance – People Before Profit

Gruppen Anti Austerity Alliance/People Before Profit (AAA/PBP) samt Sinn Fein, der begge ligger til venstre for Labour-partiet, fik betydelig fremgang. AAA/PBP har vundet fem pladser indtil videre.

PBP’s nyvalgte TD (parlamentsmedlem), Gino Kenny sagde:

"Vi vil bruge parlamentet til at mobilisere så mange mennesker som muligt. Når der er strejker eller omvæltninger, vil vi være der.”

Richard Boyd Barrett, medlem af det irske Socialist Workers Party og PBP, blev genvalgt. Han sagde:

“Vi spillede en afgørende rolle i opbygningen af, hvad det formentlig er en af de største massebevægelser i den irske stats historie ved modstanden mod vandafgifter.”

Modstanden mod Irish Waters beslutning om at opsætte vandmålere og kræve nye vandafgifter blev en del af krisepolitikken og sendte tusinder på gaden i hele landet tilbage i 2014-15.

Agenda

Barrett uddyber:

“Folk er vrede over urimelige virkninger af nedskæringspolitik, der har skabt en enorm boligkrise, et kæmpe rod i sundhedsvæsenet og lav løn.

Bevægelsen mod vandafgifter var en kulmination af raseri og vrede mod seks års stramninger og Labour-partiets forræderi, der endelig fandt fokus.

Der er et fantastisk højt niveau af politisk engagement i arbejderklassen. Jeg tror ikke, at det forsvinder foreløbig, og jeg tror det vil lægge enormt pres på enhver regering.

Vores opgave er at fortsætte med at agitere og skubbe denne bevægelse fremad.”

En meningsmåling lavet lige før valget viste, at over halvdelen “ikke havde følt nogen økonomisk fordel” fra det formodede opsving i økonomien, som den afgående regering bestående af det konservativt-kristne Fine Gael-parti og Labour havde slået sig op på.

Labour-partiet gik fra 20 pct. af stemmerne sidste gang til 6,6 pct.

Afvisning

De irske vælgere følger de spanske og portugisiske vælgere i afvisningen af en regering, der har implementeret en bankpakke fra EU og den Internationale Valutafond.

Siden 2010 har Irlands 300 rigeste enkeltpersoner fordoblet deres rigdom – de ejer en femtedel af hele landets rigdom. I modsætning hertil har halvdelen af alle irere mindre end 5 procent af denne rigdom.

Paul Murphy, der er valgt for AAA, har kaldt valget for et “politisk jordskælv” – det kan der være noget om.

Labour, konservative Fianna Fail og Fine Gael har de sidste tre årtier haft en overvældende tilslutning. I 2007-valget faldt de tre partiers del af den samlede stemme til 79 procent. Nu er det lidt over halvdelen af dette.

De etablerede partier er på stærkt tilbagetog efter under krisen at have vist deres sande ansigter – overvejende den herskende klasses allierede.

Oversat og forkortet fra Socialist Worker (UK).

Se også:
SAA 351: De unge i Frankrig siger til regeringen: Skrub af
SAA 351: Nedskæringer udløser strejke i Grækenland

Flere artikler fra nr. 351

Flere numre fra 2016

Se flere artikler om emnet:
Irland

Se flere artikler af forfatter:
Simon Basketter

Siden er vist 1472 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside