Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 351 – 29. marts 2016 – side 11

Advarsel fra Tyskland: Valg-gennembrud for racister

Susie Helme

Et gennembrud for et nyt parti, der har opfordret til at skyde flygtninge og forbyde de fleste skilsmisser, sendte en advarsel fra Tyskland sidste søndag.

AfD-rally i Freilassing mod asylpolitik, 17 okt 2015. Foto: Flickr / Metropolico.org

Et AfD-rally mod asylansøgere, oktober 2015.
Foto: Flickr / Metropolico.org

Partiet “Alternativ for Tyskland” (AfD) blev det næststørste parti med 24 procent af stemmerne ved det første valg, det stillede op til i den østlige delstat Sachsen-Anhalt. Staten har haft nogle af de værste angreb på flygtninge i en bølge af racistisk vold i Tyskland.

I de andre to vestlige stater, hvor der blev afholdt valg, kom AfD på tredjepladsen med 15 procent i Baden-Württemberg og 12,6 procent i Rheinland-Pfalz.

Valget var et kæmpe-nederlag for kansler Angela Merkels konservative CDU-parti og har været meget omtalt som en folkeafstemning om hendes politik med at modtage flygtninge.

Men i Baden-Württemberg blev De Grønne, som førte kampagne til støtte for flygtninge og Merkel, det største parti i en hel delstat for første gang.

Mens venstrepartiet Die Linke fik over 16 procent i Sachsen-Anhalt, var dette en tilbagegang fra det sidste valg i 2011.

Marion Wegscheider fra den socialistiske gruppe Marx21 sagde til Socialist Worker: “AfD er et meget farligt parti på grund af alle de tilbagestående foranstaltninger, som den ønsker at indføre. Dets Berlin-afdeling har netop stemt for at forbyde hijab i skoler og på universiteter.

“De siger, det er for at afskrække muslimer fra at komme til Tyskland og opmuntre dem, der er her, til at forlade landet.”

Marion tilføjede: “Deres syn på kvinder er skræmmende. De ønsker, at alle kvinder skal have mindst tre børn for at ‘sikre den fortsatte eksistens af det tyske folk’. De angriber feminisme og hvad de kalder ‘den overdrevne fremhævelse af ikke-heteroseksuelle mennesker’.”

“Og de proklamerer offentligt, at de ville skyde flygtninge for at forhindre dem i at krydse vores grænser.”

Establishment

AfD hævder også fejlagtigt at være anti-establishment. Marion siger: “En meningsmåling viste, at over 70 procent af AfD-vælgerne stemte på dem for at ‘straffe de andre parter’ eller ‘give mainstream-politikerne en lærestreg ’.”

Merkel er ikke nogen ven af flygtninge – hun tog en taktisk beslutning om at acceptere flygtninge sidste år. Men siden da har hun været blandt dem, der presser hårdest på for at indgå rådne aftaler med Tyrkiet om at lukke EU’s ydre grænser.

Dette har legitimeret et racistisk tilbageslag, næret delvist af bitterhed over økonomien. Arbejdsløsheden i Sachsen-Anhalt ligger på 10,8 procent.

Marion sagde: “Det tyske system er dybt racistisk og ekskluderende og har altid været – og dette er kombineret med økonomisk desperation.”

Ud af dette fremstår AfD nu som en alvorlig trussel.

AFD giver også politisk dække til, at racister kan demonstrere på gaderne. I en hidtil uset mobilisering sidste lørdag marcherede omkring 3.000 tilhængere af nazistiske grupper gennem hovedstaden Berlin.

AfD selv afholdt march med 5.000 mennesker i november, og islamofobiske grupper som Pegida har foretaget store og til tider voldelige aktioner.

Der har været nogle mod-protester mod disse marcher og demonstrationer mod AfD, noget aktivister er ivrige efter at bygge videre på.

Marion sagde: “AfD er katalysatorer – de støtter ikke åbenlyst disse tiltag, men deres budskab tilskynder dem.”

Det socialdemokratiske parti, SPD, og De Grønne er allerede i koalitioner med CDU. Sachsen-Anhalts konservative ministerpræsident, Reiner Haseloff, opfordrer nu til en stor koalition af de tre. “Demokraterne i midten må nu stå sammen,” sagde han.

Men den racistiske højrefløj stoppes ikke ved at klamre sig til en ‘midte’, der fodrer den. Oppositionelle massebevægelser giver mere håb.

Arbejdere i Tyskland har haft fem gange flere strejker sidste år end året før, og almindelige mennesker har organiseret sig i stort tal for at byde flygtninge velkommen og støtte dem.

Oversat fra Socialist Worker (UK) nr. 2494, 14. marts 2016.

Se også:
SAA 351: Hvem er AfD?

Flere artikler fra nr. 351

Flere numre fra 2016

Se flere artikler af forfatter:
Susie Helme

Siden er vist 3615 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside