Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 352 – 1. maj 2016 – side 3

Det mener vi

Vi har brug for et andet system

Kontrasten er enorm: På den ene side en lille stinkende rig elite med hundredvis af milliarder i skattely. På den anden side de mange, der får deres liv, velfærd og fremtid smadret af nedskæringer og kontrol.

Socialistisk Arbejderavis 352

Panama-papirerne (se s. 4) har afsløret noget, som de fleste nok vidste i forvejen, men måske har haft svært ved at sætte en præcis finger på – nemlig at de rige stjæler fra os med arme og ben og har gjort det i årtier.

Der er råd

Det er ikke uden grund, at Panama-afsløringerne ikke trækker mega-overskifter igen og igen i de borgerlige medier.

Afsløringerne undergraver nemlig hele fundamentet for den dagsorden, de fleste medier og de fleste politikere er enige om, og som de gentager igen og igen: At arbejderklassen og de fattige skal betale for krisen – og at der ikke er råd til både flygtninge og velfærd.

'For de viser jo, at der er masser af råd. Ikke kun til flere og bedre børnehaver, skoler og hospitaler.

Og ikke kun til flygtninge eller til boliger til hjemløse. Pengene i skattely verden over kunne afskaffe sult i Afrika og fattigdom i resten af verden.

Vanvittigt system

Hvorfor har vi så vanvittigt et system, hvor 65 personer ejer lige så meget som halvdelen af klodens befolkning?

Hvorfor har vi så vanvittigt et system, hvor klimatruslen er akut – mens de fleste politikere tilsyneladende er ligeglade? Osv. Osv.

Profit-system

Grunden er, at der er nogen, der har gavn af systemet. Det er et profitsystem, hvor en lille elite af kapitalister slås indbyrdes om det, vi andre producerer.

De gør det ikke (kun), fordi de er onde. De gør det, fordi systemet er sådan, at hvis ikke de pisker deres ansatte mere og mere, så kan de ikke klare sig i konkurrencen med dem, der pisker hårdere.

Hvis de tænker på miljøet eller betaler deres skat, så er de bagud i konkurrencen mod dem, der ikke gør. Sådan er systemet indrettet. Og sådan ønsker de fleste politikere, at det skal være.

Og så længe kapitalisterne har magten over produktionen, økonomien og statsapparatet, så længe vil dette vanvid fortsætte.

Arbejderklassen

Det store flertal af befolkningen tilhører en anden klasse: Arbejderklassen. Det er os, der producerer alt.

Men det er også os, der betaler, hver gang deres system er i krise. Vi har ingen gavn af, at det fortsætter. (Læs mere side 7-10.)

Hvis vi ville, kunne vi tage magten fra dem, der i dag lever højt på det nuværende system.

Vinde flertallet

At overbevise flertallet af vore kolleger og medstuderende om, at vi skal tage magten, kræver to ting:

Den ene er at overbevise folk om, at det nuværende system skal og kan ændres. Mange kan overbevises om, at systemet er vanvittigt. Men kun få om at systemet kan ændres – eller helt skiftes ud.

Så det andet er, at vi er nødt til at trække folk med ind i konkrete kampe, hvor folk oplever, at de ikke er alene. At de faktisk har en magt, når de går sammen med kolleger og medstuderende.

12. maj

Når folk oplever deres kollektive magt, er det langt nemmere at overbevise dem om, at systemet kan skiftes ud.

Derfor er demonstrationerne 12. maj mere end blot en kamp for velfærd. Det er det også.

Men det kan også blive det første skridt i at opbygge en styrke i arbejderklassen og blandt unge, som starter med at sætte en stopper for elitens angreb – og fortsætter med, at vi går til angreb på deres privilegier. Og det kan blive det første skridt til at afskaffe kapitalismen.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 352

Flere numre fra 2016

Siden er vist 1978 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside