Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 352 – 9. maj 2016 (Kun online)

Kæmpe miljøkatastrofe i Chile

Fiskere og arbejdere besætter ø i protest

Nis Hejlskov

I det sydlige Chile har de lokale fiskere og arbejdere barrikaderet og besat øen Chiloe på syvende døgn i protest over en miljøkatastrofe, som de mener er forårsaget af laksefarmene i området, der dumpede 90 tons døde laks pga. algeudbrud ud for Chiloes kyst.

Chiloe er vred over deres plyndringer og deres prioriteter. Foto: Agencia Uno

På skiltet står der: “Chiloe er vred over deres plyndringer og deres prioriteter” – med henvisning til lakseindustrien, som kun tænker på profit.
Foto: Agencia Uno

I forbindelse med fænomenet “rødt højvande” blev flere tons muslinger, fisk og andre havdyr skyllet op på stranden, døde og uspiselige.

Fiskerne på øen er overbevist om, at der er en sammenhæng mellem de døde algeramte laks og naturfænomenet rødt højvande, som har forårsaget, at enorme mængder af muslinger og forskellige fiskearter er skyllet op på kysten, døde og uspiselige.

Mange familier på Chiloe er direkte eller indirekte afhængige af det lokale fiskeri. Miljøkatastrofen har derfor udviklet sig til en humanitær katastrofe, hvor det menes at op mod 30.000 personer berøres.

I første omgang tilbød den chilenske regering fiskerne og deres familier 100.000 pesos (1.000 danske kroner) som kompensation for tabt arbejdsfortjeneste. Det tilbud tog de ikke imod, og protesterne fortsatte.

Fiskerne og de lokale indbyggere er vrede på laksefarmenes forurening af havet og på regeringen, som ikke mener, at der er sammenhæng mellem miljøkatastrofen og  lakseindustrien i området.

Fælles bevægelse

De lokale fiskere og arbejdere er gået sammen i en fælles bevægelse med de forskellige sociale organisationer på Chiloe og dannet en komite, som forhandler med regeringen.

Et af de mange krav er, at der oprettes en taskforce af videnskabelige eksperter, som skal undersøge sammenhængen mellem lakseindustriens dumpning af 90 tons døde laks i marts i år og den miljøkatastrofe, som har fatale konsekvenser for det lokale fiskeri og levegrundlag på Chiloe.

Herudover kræver befolkningen på Chiloe 3.000 kr. pr. familie om måneden over de næste seks måneder for at afværge den akutte katastrofe, som har medført arbejdsløshed for mange mennesker på øen.

Som modsvar til blokaden af øen sendte den chilenske regering fredag den 6. maj politiets specialstyrker afsted for at kontrollere protesterne og ophæve blokaden.

Efter forhandlinger med komiteen på Chiloe har indenrigsminister Jorge Burgos tilbudt fiskerne et højere beløb (7.500 kr indtil august), samt at nedsætte en gruppe af uvildige eksperter, som skal undersøge miljøkatastrofen og laksefarmenes formodede rolle i forløbet.

Politisk ansvar

Dette tilbud har de organiserede fiskere og arbejdere foreløbig takket nej til, og blokaden af øen fortsætter.

De mener, at der også skal placeres et politisk ansvar for situationen hos de politikere, som har prioriteret lakseindustrien fremfor mennesker og miljø.

Der rapporteres om strandede desperate nordamerikanske turister, som ikke kan forlade øen. Ikke en gang ambulancer og lastbiler med fødevarer får lov at passere.

Befolkningen på øen hjælper hinanden med spontane folkekøkkener, og fiskere og arbejdere fra forskellige regioner i Chile rejser til Chiloe med mad og anden hjælp til de kæmpende fiskere og deres familier.

Indtil videre er der ikke en løsning på konflikten, som har paralyseret en hel ø i det sydligelige Chile.

I hovedstaden Santiago og andre store byer i Chile har der de sidste par dage været demonstrationer for at vise solidaritet med fiskerne og beboerne på Chiloe.

Se også:
SAA 352: 120.000 demonstrerer for gratis uddannelse i Chile

Flere artikler fra nr. 352

Flere numre fra 2016

Se flere artikler om emnet:
Chile

Se flere artikler af forfatter:
Nis Hejlskov

Siden er vist 1789 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside