Socialistisk Arbejderavis
Nr. 353 – 7. september 2016 (Kun online)
Apple’s skat: Hvordan virksomheder samarbejdede med den irske stat
Den irske regering nægter at tage imod skat fra et kæmpe-selskab, samtidig med at den gennemfører brutale nedskæringer.
Det er en skandale – og det siger meget om, hvordan systemet fungerer, siger Richard Boyd-Barrett, parlamentsmedlem for People Before Profit (Mennesker Før Profit).
Hundreder af mennesker skriver under på People Before Profit’s underskriftslister i Dublin, der kræver, at Apple betaler sine skatter
Foto: People Before Profit
Det amerikanske computerfirma Apple er i centrum for en politisk storm om ubetalt skat i Irland. EU har fastslået, at firmaet skylder 13 milliarder euro (over 100 milliarder kr.) efter kun at have betalt 0,005 procent eller mindre i skat.
Staten har allerede brugt over 8 millioner kr. på at forsvare status quo mod denne EU-afgørelse. Nu er der planer om at bruge endnu flere offentlige midler til at forsøge at sikre, at vi ikke får de 13 milliarder euro.
Man kunne ikke finde på denne historie. Irland står i en enorm krise for den offentlige velfærd og er et udpræget lavtløns-område. Man skulle tro, at enhver regering ville juble over udsigten til 13 milliarder euro.
Skatten fra Apple bliver beskrevet som “uventet”. Det er den ikke – det er en skat, der allerede skulle have været betalt. Den skal inddrages og bruges til vores velfærd.
At inddrage disse penge ville gøre det muligt for regeringen at fjerne den chokerende byrde af nedskæringer, der er blevet pålagt os.
People Before Profit-aktivister er på gaden for at kræve, at regeringen inddrager de 13 milliarder euro.
Da de indførte vandafgifter, ejendomsskatter og nedskæringer, sagde politikerne altid, at de ikke havde noget valg, fordi der ikke var nogen penge.
Folk er rasende, især de fattige og de, der lider under boligkrisen eller krisen i sundhedsvæsenet, på grund af den løgn, der er blevet afsløret.
Der er penge, men de er blevet kanaliseret væk af store selskaber med regeringens samtykke.
Det socialistiske parlamentsmedlem Richard Boyd Barrett.
Foto: People Before Profit
Denne skandale bekræfter, hvad venstrefløjen i Irland har sagt i årevis, og som regeringen konsekvent har nægtet. De største og mest profitable amerikanske multinationale selskaber med base i Irland unddrog sig utallige milliarder i skat efter hemmelige aftaler med regeringen og skattemyndighederne.
Apple brugte den såkaldte “dobbelt irske” skattestruktur til at flytte overskud til fiktive hovedkvarterer i et skatteparadis, selv om de var hjemmehørende i Irland.
At bruge den “dobbelt irske” betyder, at virksomheder kan placere deres intellektuelle ejendom i skattely og opkræve betaling fra sig selv for at bruge den.
Det var en klar fidus, og nu de er blevet fanget.
De irske politikere – den nuværende Fine Gael-ledede regering, men også Fianna Fail og Labour – spillede med i dette “dobbelt irske” skattesnyds-system.
De stod konsekvent sammen om at beskytte de multinationale selskaber.
I 2013 stillede jeg et forslag til et særligt underudvalg om selskabsskat. Forslaget opfordrede til, at Apple, Google, Facebook og andre, der menes at bruge den “dobbelt irske” skattefidus, skulle indkaldes og afhøres.
Fine Gael, Fianna Fail, Labour og nogle højreorienterede uafhængige sluttede sig sammen for at stemme det ned. De stemte endda for at slukke kameraerne, så debatten ikke kunne ses af offentligheden.
Regeringen siger, at der ikke er nogen fordel ved at inddrage de 13 milliarder euro i ubetalt skat fra Apple.
Kartofler
Først sagde regeringen, at skatten skulle gå til at betale af på statsgælden. Men selv EU sagde, at det skulle den ikke. Så sagde Irlands finansminister, Michael Noonan, at det at inddrage pengene, eller at forfølge selskaberne generelt, så de betalte mere i skat, “ville være som at spise læggekartoflerne”.
Denne uheldige sammenligning fremkaldte billeder fra 1840’erne, hvor afhængighed af en enkelt afgrøde (kartofler) fremkaldte kartoffelpest – og udløste den irske hungerkatastrofe.
I dag lægger staten alle sine æg i kurven af direkte udenlandske investeringer.
Striden understreger, hvordan staten beskytter mindretallets rigdom fra det flertal, der producerer den. Hele apparatet bruges til at organisere tingene efter kapitalistklassens interesser.
Dette er en regering, der vil give husly til de store selskaber, men ikke vil give husly til de hjemløse i gaderne og de 140.000, der står på venteliste til en bolig.
Virkningen af nedskæringerne i Irland har været overvældende.
Men selv inden det, stoppede staten reelt bygningen af almennyttige boliger og privatiserede hele boligmarkedet.
Omkring 250.000 privatejede boliger står tomme – de er primært i hænderne på byfornyelses-selskaber og såkaldte gribbefonde. *)
Disse gribbe tjener fedt på krisen – og betaler kun lidt eller ingen skat under det irske skattesystem.
Regeringen indførte lettelserne i ejendomsskatter specifikt af hensyn til investerings-selskaber i fast ejendom og gribbefondene. Derefter opkøbte disse selskaber og fonde ejendomme fra bankerne efter krakket.
EU
Der er ingen grund til at takke EU. EU er blevet tvunget til at gøre noget, fordi der er en udbredt offentlig vrede mod skatteunddragelser fra de største multinationale selskaber.
Det kommer til udtrykt i opbakningen til Bernie Sanders i USA, stemmerne på den radikale venstrefløj i mange dele af Europa, og helt sikkert også i støtten til Jeremy Corbyn.
EU er klar over, at der er en stigende bevidsthed om, at virksomhedernes skatteunddragelse har bidraget til at skabe den spektakulære ulighed og globale fattigdom. Så de har følt, at de burde gøre noget.
Men dette er også et eksempel på en “rivaliserende broderbande”, som Karl Marx beskrev det.
Kapitalister kæmper indbyrdes om udenlandske investeringer. De var vrede over, at den “dobbelt irske” skattefidus havde givet Irland en uforholdsmæssig stor del af disse investeringer.
Regeringens plan om at udfase den “dobbelt irske”, mens den samtidig giver skattelettelser til virksomheder, der flytter deres intellektuelle ejendomsret til Irland, har afsløret omfanget af den rigdom, der er på spil.
Irlands BNP (bruttonationalprodukt) steg med 26 procent på et år, mens kapitalen, herunder intellektuelle ejendomsrettigheder, voksede mere end syv gange så meget som normalt.
I kølvandet på afsløringen af skattefidusen er der stor sandsynlighed for, at den næste landsdækkende demonstration mod vandafgifter den 17. september vil blive større.
Det vil kun øge folks vilje til at besejre vandafgifterne – og de grusomme nedskæringer, der bliver gennemført.
Det kan blive et vendepunkt.
Regeringer over hele verden har hemmelige aftaler med store selskaber om at røve fra folk. Det bør hærde vores vilje til at gå til modstand mod et grundlæggende råddent økonomisk system, der sætter profit før alt andet.
*) En gribbefond er en betegnelse på en fond, som køber gæld, fx statsgæld, gerne u-landsgæld, til en stærkt reduceret pris – for derefter at kræve tilbagebetaling baseret på det oprindelige gældsbrev, med renter.
(Ifølge norsk WikiPedia)
Oversat fra Socialist Worker (UK) nr. 2520, 7. september 2016 (ikke hele artiklen er oversat).
Læs også artiklen Socialist MP speaks out on rotten Apple Irish tax scam (Socialist Worker (UK) nr. 2519, 1. september 2016)
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe