Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 354 – 1. oktober 2016 – side 3

Næste skridt for Velfærdsalliancen?

Charlie Lywood

Velfærdsalliancen holdt landsdækkende protest mod de kommunale nedskæringer 15. september. Det blev markeret i 41 kommuner landet over.

Velfærdsalliancen, demo 15.9.2016 i Kbh

Foto: VelfærdsallianceDK

Det svarer til demonstrationer i knapt halvdelen af alle kommuner. Knapt 10.000 deltog.

Størst var demonstration i København med 4500 deltagere. I Holbæk, hvor der er foretaget drastiske nedskæringer, var der 700.

I Århus var der 400. I Frederiksværk, Fredericia, Rønne og Køge kunne man samle ca. 300 i hver kommune. I resten af landet deltog mellem 25 og 150 i de enkelte kommuner.

I antal var der næsten lige så mange pr. kommune som på den landsdækkende protest 12. maj. Den protest førte til, at omprioriteringsbidraget blev taget af bordet. (Regeringen ville stjæle 1 pct. af skatteindtægterne fra kommunerne til eget formål.)

Demonstrationen i Kbh. var klart yngre end 12. maj og præget af, at der er lavet en ganske flot arbejdsplads-mobilisering – men næsten kun inden for det pædagogiske område.

Flere arbejdspladser kom samlet til demonstrationen. Med til at få folk på gaden var også, at Løkkes tyve25 plan blev lanceret kort forinden.

Fremtiden

Hvad er fremtiden for Velfærdsalliancen? Der bliver indkaldt til landsdækkende møde i oktober.

Trods den udbredte vrede mod angrebene fra Løkke-regeringen mod velfærden, har de store faglige organisationer kun nølende støttet Velfærdsalliancen.

Efter omprioriteringsbidraget blev taget af bordet, har en række lokale LO-organisationer trukket sig fra Velfærdsalliancen.

Set i det lys er det ganske imponerende, hvad venstrefløjen af fagbevægelsen har opnået. Det siger noget om den vrede, der eksisterer.

Men vrede, der ikke organiseres, bliver ikke til modstand. Den bliver til frustration.

Netværk på tværs af fag

Mange fagforeninger har reelt ikke rørt en finger for at mobilisere deres medlemmer til 15. september.

Så for at vi kan slås videre, skal de forbindelser, der er blevet dannet – landsdækkende og lokalt – udbygges.

Nu kender folk hinanden (efter to landsdækkende protester på et halvt år), og Velfærdsalliancen har opnået et navn, som kan blive samlingspunkt for næste slag.

Angrebene fra skiftende regeringer, uanset om Løkke eller Frederiksen er i spidsen, vil fortsætte. Det vil de, fordi krisen ikke er ovre, og deres svar er, at almindelige mennesker skal betale gennem forringelser i velfærden.

Derfor er der brug for et netværk af tillidsfolk og militante arbejdere, som er i stand til at handle på tværs af arbejdspladser og sektioner, både offentlige og private – og uanset om de faglige ledere gør det.

Velfærdsalliancen er et godt sted at starte dette arbejde.

Flere artikler fra nr. 354

Flere numre fra 2016

Se flere artikler af forfatter:
Charlie Lywood

Siden er vist 1310 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside