Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 354 – 1. oktober 2016 – side 12

Boganmeldelse

Good luck, Habibi

Lene Junker

Good luck, Habibi – rejser i flygtningestrømmen, er titlen på en ny bog, som DR journalisten, Thomas Ubbesen har skrevet. Den dokumenterer ”den europæiske flygtningekrise” i 2015 og frem – set fra flygtningenes vinkel.

Good luck, Habibi (forside)

Thomas Ubbesen starter sin rejse tæt på den kurdiske by, Kobane, på grænsen mellem Syrien og Tyrkiet. Herfra følger han den samme rute, som tusindvis af syrere, afghanere og irakere har rejst gennem Tyrkiet, til de græske øer og videre ad ”Balkanruten” til EU-landene.

Undervejs taler han med flygtningene og beskriver, hvor voldsomt og kaotisk et flygtningeliv er. Han beretter om den hjælpsomhed og venlighed, som mennesker i alle lande udviser. Men han rapporterer også om, hvordan menneskesmugler-typer ripper flygtningene for alle deres penge og myndighedernes hårdhændede behandling.

”Der i de makedonske bjerge mødte jeg dem for første gang og blev først overrasket, så chokeret, så overvældet, så bange, så afmægtig, sorgfuld, medfølende, forbandet, håbefuld, respektfuld, såret – ramt af en endeløs række af modsatrettede følelser og indtryk, der stadig – her mere end et år inde i den store europæiske flygtningekrise – kæmper med og mod hinanden og tilføjes nye dimensioner for hver eneste rejse i flygtninges verden.”

Det blinde øje

Bogen dokumenterer en europæisk politisk krise, fordi magthaverne i Europa ikke ville eller ikke kunne sikre en værdig og menneskelig håndtering af de millioner af flygtninge, som krigene i Afghanistan, Irak og Syrien har skabt. Hverken i nærområderne eller i Europa selv.

”Nu har man sat pigtrådshegn op og lukket grænserne. Men der er fortsat titusinder af flygtninge på fri fod rundt omkring i Sydeuropa, vandrende rundt langs grænserne i mørket.

I den græske tragedie er mindst 50.000 strandet, uden at nogen udefra har tænkt sig at gøre det mindste for dem. Man har foræret den tyrkiske despot mange milliarder euro for at holde flygtningene væk fra os. Så kan han gøre med dem, hvad han vil. Slå dem ihjel, hvis det skal være, sådan som det åbenlyst foregår ved den tyrkisk-syriske grænse.”

Selvom Europa har vendt det blinde øje til verdens flygtninge, fortsætter Thomas Ubbesen med at rapportere om flygtningene i nærområderne, hvor der hersker helt forfærdelige forhold.

Han fortsætter også med at rapportere om dem, som er strandet i Europa i Grækenland, Italien og Frankrig.

”Det eneste, vi kan sige med rimelig sikkerhed, er, at vi befinder os i en uafvendelig udvikling, og at der vil komme folk udefra i stigende antal.

De fleste af dem gode, ligesom de fleste mennesker i det hele taget er gode, hvis man giver dem chancen.

Men vi kommer til at leve sammen, vi bliver nødt til det. Og vi kommer til at dele kagen, uanset om vi kan lide det eller ej, for danskerne og andre lykkelige har ikke nogen naturgiven ret til rigdom, endeløs vækst og sikkerhed.

De andre er lige så meget mennesker som os og vi er nødt til at finde ud af det sammen. Det kan man godt, når man opfører sig ordentligt.”

Good luck, Habibi er en barsk, men nødvendig bog. Læs den og følg løbende Thomas Ubbesens rapporter på DR. Citaterne er fra bogens forord.

Good Luck, Habibi.
Forlaget Gyldendal.
240 sider – 300 kr.

Flere artikler fra nr. 354

Flere numre fra 2016

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 872 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside