Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 356 – 19. januar 2017 – side 3

Det mener vi

Racismen og højrefløjen kan stoppes

Den racistiske højrefløj har fremgang. Men de, der stemmer på dem, gør det langt mere som en protest mod ulighed og elitens politikere end på grund af højrefløjens racisme.

Socialistisk Arbejderavis 356

Mange føler med rette afsky over valget af Trump som USA’s præsident. Og med udsigten til fremgang for den racistiske højrefløj ved valg de næste måneder i bl.a. Tyskland, Holland og Frankrig er det ikke mærkeligt, at mange frygter, at en veritabel højrebølge skyller hen over Europa og USA.

Racistiske politikere og de, der stemmer på dem

Kigger man på, hvorfor disse racistiske højre-politikere har fremgang, så er billedet noget mere nuanceret.

Vælger-undersøgelser i forbindelse med det amerikanske valg viser, at for 52 pct. af dem, der stemte på Trump var økonomien det vigtigste spørgsmål – langt vigtigere end fx indvandring eller terrorisme. Undersøgelser efter EU-afstemningen i Storbritannien viser samme tendenser.

Det er ikke mærkeligt. Mens lønnen i USA fra 1948-73 stort set fulgte med udviklingen i produktivitet, så steg produktiviteten fra 1973-2015 – under “globaliseringen” – med 73,4 pct., mens lønnen kun steg 11,1 pct.

I Storbritannien faldt reallønnen fra 2007 til 2015 hele 10,4 pct. – i Europa kun overgået af Grækenland. I ca. samme periode har de rigeste 1.000 personer fordoblet deres formue.

Uligheden stiger overalt

Tallene varierer fra land til land, men tendensen er den samme: Uligheden stiger overalt. Den herskende klasses politikere angriber brutalt den sociale sikkerhed, tidligere generationer af arbejdere har tilkæmpet sig.

Samtidig bliver de allerrigeste endnu rigere. Finans.dk 2. januar: “Lego-kongen blev i snit 33 mio. kr. rigere hver dag i 2016”. Business.dk to dage senere: “C20-topchefer tjener en gennemsnitlig årsløn på 5 arbejdsdage”.

Alt dette har betydning for, hvordan vi skal bekæmpe højrefløjen og racismen.

Racismen kommer fra oven

Udgangspunktet er ikke, at der er en racistisk højrebølge i gang i den brede befolkning, dvs. blandt vore kolleger, skolekammerater og medstuderende.

Det betyder ikke, at vi ikke hører flere racistiske udtalelser på skoler og arbejdspladser. Det gør vi.

Men det er vigtigt at forstå, at racismen først og fremmest kommer fra oven, fra politikere og medier.

De bruger racismen til at aflede opmærksomheden fra de flestes reelle problemer: Nedskæringsramte skoler, daginstitutioner, hospitaler. Arbejdsgivernes disciplinering osv.

Det er racismen fra oven, der giver selvtillid til et racistisk mindretal på skoler og arbejdspladser. Og det er venstrefløjens mangel på modsvar, der får antiracister på skoler og arbejdspladser til at dukke nakken, når racister åbner munden.

Det første skridt til at bekæmpe racismen er at sige fra dér, hvor du er til daglig. Når du gør det, giver det selvtillid hos andre til, at de også tør sige fra.

Men det er kun den første start.

Politisk anti-racisme

Skal vi bekæmpe racismens rødder, så er det nødvendigt at gøre kampen til mere end et spørgsmål om medmenneskelighed og respekt – uanset hvor vigtigt det er.

Den herskende klasse, magthaverne, eliten bruger racismen til at få deres “krisepolitik” igennem. Vi skal bruge anti-racismen som en start på at bygge modstand mod både racisme og ulighed.

Internationale Socialister/ISU vil gerne samarbejde med alle, der vil bekæmpe racisme og fremmedhad, uanset deres udgangspunkt.

Men vi vil indenfor den ramme argumentere for, at tingene hænger sammen. Vi vil argumentere for, at modstand mod racisme og modstand mod magthavernes og højrefløjens angreb er to sider af samme sag.

For IS/U er kampen mod racisme også en del af at bygge en aktiv anti-kapitalistisk venstrefløj, der kan begynde at give sammenhængende svar mod systemet, kapitalismen, i alle dens afskygninger.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 356

Flere numre fra 2017

Siden er vist 1867 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside