Socialistisk Arbejderavis
Nr. 356 – 19. januar 2017 – side 12
Anmeldelse
Jeg, Daniel Blake
Kate Laurfeldt
Den britiske socialist og humanist, Ken Loach fortæller i sin nye film, “Jeg, Daniel Blake” om et socialsystem, der knuser de mennesker, det burde hjælpe.
Tømreren, Daniel Blake, bliver efter et langt arbejdsliv syg med hjerteproblemer og bliver herefter offer for et tåbeligt, umenneskeligt bureaukrati. Han ikke kan få sygedagpenge, men i stedet tvinges han til at søge job, trods hans læges alvorlige sygdomserklæring.
Han kæmper for at få førtidspension, men alligevel giver socialkontoret afslag på økonomisk hjælp på grund af nogle rigide, bureaukratiske, uigennemskuelige regler. Det gør, at han er nødt til at søge arbejde på fuld tid, for at komme i betragtning til en form for arbejdsløshedsunderstøttelse.
På jobcentret møder han den enlige mor, Katie, som selv kæmper for et job. Hun og hendes to børn er flyttet fra en sundhedsfarlig lejlighed, og Daniel hjælper dem med at skabe sig et nyt hjem.
Tal eller mennesker
Det er en gribende fortælling om mennesker, som har gjort hvad de kunne for at forsørge sig selv og som rammes af et bureaukrati, som ikke hjælper, når de endelig får brug for hjælp.
Den portrætterer en masse generøse, kærlige mennesker, som hjælper hinanden. Men nogle bliver langsomt nedbrudt af et system, der ikke opfatter dem som mennesker – men som brikker, tal, man kan flytte rundt med efter forgodtbefindende.
Det er en film, som er både sørgelig, stærk og kærlig og vækker alle følelser.
Deres situation er så hjertegribende og fortvivlende, at jeg levede mig fuldt ud ind i deres skæbner og græd med dem.
Selvom det ikke er en optimistisk film, så viser den dog et glimt af håb. Nemlig den umiddelbare tillid og solidaritet, der findes blandt almindelige mennesker, hvilket står i skarp kontrast til mødet med dem, som er ansat til at repræsentere systemet.
Filmen er et vidnesbyrd om, at systemet ikke fungerer optimalt i Storbritannien... og det vækker desværre også genklang i det danske arbejdsløshedssystem, som, i alt væsentligt, ligner det til forveksling.
Socialistisk Arbejderavis har modtaget en anden glimrende anmeldelse af filmen, som kan læses på vores hjemmeside: www.socialister.dk/avis
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe