Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 356 – 19. januar 2017 – side 15

Interview

Ham Den Lange: “Dagbog Fra En Flygtningelejr”

Sabina Hvass

Thorbjørn Bech-Rossen er bedre kendt som ‘Ham Den Lange’, og kan skrive vinder af Karrierekanonen og finalist i MC’s Fight Night på CV’et. Desuden er han én af de samfundskritiske lyrikere, der griber til handling når verdens flygtninge mangler hjælp.

Ham den lange

Ham den lange

Derfor tog han i slutningen af 2015 til de græske øer for at være frivillig. Det blev i første omgang til næsten tre måneder i Grækenland, en tur hjem til Danmark for at tale til den store demonstration mod den såkaldte smykkelov, og så tilbage til Leros og Idomeni, hvor Thorbjørn hver aften tog dagbogsnotater om at hjælpe mennesker, som flygter fra krig.

Notater, der blev starten til pladen “Dagbog Fra En Flygtningelejr”, som udkom i december 2016. Pladen er en glimrende, dokumentaristisk øjenvidneberetning i to dele med intro af Venligboeren Anne-Lise Marstrand Jørgensen og hjerteskærende fortællinger fra ét af verdens brændpunkter.

Budskabet på pladen, siger han, er ikke mere kompliceret end at vi skal behandle flygtninge ordentligt, og at vi skal hjælpe folk på flugt, uden at det med det samme bliver gjort op i kroner og øre.

Direkte beretninger

Vidnesbyrdene fra den barske virkelighed i de græske lejre, kan man også følge med i via Ham Den Langes Facebook-opdateringer.

- Jeg har lagt mine numre op på Facebook, lige når jeg havde skrevet dem, og de var allermest aktuelle. I stedet for at finpudse dem og indspille i studiet, så tænkte jeg: Det her skal folk høre nu!

Efter noget tid sammen med Leros Solidarity Network tog Thorbjørn til den, nu ryddede, flygtningelejr i Idomeni på grænsen mellem Grækenland og Makedonien. På Leros havde han mødt to andre frivillige, og sammen fyldte de en varevogn med vand, frugt samt 400 telte og satte kursen nordpå til lejren, hvor over 6000 strandede flygtninge sad fast.

- Vi havde fået et SOS, men fik alligevel noget af et chok, da vi ankom. Allerede dagen før havde der været massive demonstrationer på en togbane ved et hegn, hvor tusindvis folk opfordrede myndighederne til at åbne grænsen.

Det fortsatte, mens lejrenes beboere råbte:“Open the border!” af deres lungers fulde kraft. Nogle forsøgte angiveligt at vælte hegnet, og politiet reagerede ved at skubbe folk væk.

En kvinde har mistet sin datter
Det mere trist end vi fatter
Hun banker på døren til Europa, vi si’r:
vi gider ikk’ ha’ dig!

Det ikk’ et problem der bare løser sig
Det ryster mig, hvor få der indser det’ Vestens krige de flygter fra
Jeg spekulerer på om resten overhovedet har nogen chancer

For at overleve når vi lukker alle Europas grænser
Fuck hvem du tror du er og hvad du tror du mangler
Du’ fattig hvis du ikk’ har råd til at være god mod andre

– “Efcaristo Leros”, Dagbog fra en flygtningelejr

En gruppe på måske 20 mennesker kastede sten gennem luften, og pludselig blev der sendt tåregas og chokgranater ud mod de ca. 7000 mennesker i hele lejren. Mens vi løber væk, vender jeg mig om og ser, at min veninde hjælper en lille pige op, som er blevet ramt af tåregassen.

Og i øjeblikket efter ser jeg en dreng lige foran mig, som er blevet ramt meget voldsomt i ansigtet af en chokgranat. Jeg ser ham stadig for mig nogle gange.

Lange påpeger også denne situation som én af dem, der går gennem nyhedsstrømmen som en lille notits under overskrifter som “Flygtningestrømmen er stilnet af”.

- Sådan en overskrift dækker jo over at man er holdt op med at anerkende andre flygtninge end de syriske, på samme måde som man kan afskaffe fattigdom ved at afskaffe fattigdomsgrænsen. Og det dækker over, at der har været NATO-skibe ude på Middelhavet for at presse folk tilbage.

Og på den måde fremstår det som om, at der er styr på situationen. Men faktum er, at der ankom omkring 1000 mennesker til lejren hver dag på det tidspunkt. Og jeg var ikke i tvivl om, at situationen ville blive mere desperat.

Det blev efterhånden svært for Thorbjørn og hans venner at distribuere noget som helst.

- Hvordan deler man 400 telte ud i en lejr, hvor de 5000 mangler tag over hovedet? Det gør man helst i nattens mulm og mørke, og helst camoufleret. Desperationen var meget høj, så vi forsøgte så vidt muligt at hjælpe kvinderne og børnene først.

Men der er altså et stort problem i, at de unge mænd bliver regnet for de stærkeste, for det gør dem på en måde til de svageste. Der er ingen til at kæmpe for deres rettigheder. Så når du er blevet sprunget over i den alenlange madkø seks dage i streg, så begynder de desperate handlinger, som kan være svære at sætte sig ind i eller forstå.

De små ting

- Det er vigtigt at sige, at jeg har fået mange gode oplevelser ud af det, og har mødt en masse dejlige, seje og spændende mennesker. Det var i det hele taget en kæmpestor berigelse at møde så mange forskellige mennesker, og høre fortællinger fra så mange kulturer!

Og selvom omstændighederne er hårde, så er børn jo bare børn. Så når jeg syntes, det hele var lidt tungt og håbløst, og nærmest ikke kunne hive mig ud af det, så dukkede der pludselig en 4-årig knægt op.

Han synes, det var det sjoveste i hele verden at kaste en ballon frem og tilbage lige der. Og så fatter man, at verden på trods af din fastlåshed er den samme som før. Og man ser måske lidt klarere, at leg, dans og kærlighed er ekstremt vigtigt.

Oplevelserne i Grækenland fik Thorbjørn til at stifte foreningen 100 Procent Nødhjælp med sin kone, hvor samtlige donationer går til at dække basale behov for menneskene i de græske flygtningelejre.

Konceptet er, at der ingen løn og administration er involveret. Det er båret 100 procent af frivillighed, af frivilliges ressourcer og donationer.

Du kan læse mere på www.100pnh.dk og støtte på Mobile Pay til 42 52 31 00.

Se også:
SAA 357: Ham Den Lange: Giv en skilling (the struggle is real)

Flere artikler fra nr. 356

Flere numre fra 2017

Se flere artikler af forfatter:
Sabina Hvass

Siden er vist 2767 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside