Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 356 – 14. februar 2017 (Kun online)

Rumænien

Masseprotester kræver premierministers afgang efter ‘korruptionslov’

Tomáš Tengely-Evans

Over 200.000 mennesker gik på gaden i Bukarest i Rumænien søndag aften den 5. februar. Yderligere 300.000 demonstrerede i byer landet over, herunder 40.000 i Timisoara og 45.000 i Cluj-Napoca.

Demo mod korruption i Bukarest, Rumænien

Folk er gået på gaden i den rumænske hovedstad Bukarest (Foto: Wikimedia / Creative Commons)

De kom, efter at protester havde tvunget det regerende socialdemokratiske parti til at trække dets “korruptions-dekret” tilbage. Hvis man blev fundet skyldig i magtmisbrug, ville man kun komme i fængsel, hvis korruptionssagen handlede om mere end 325.000 kr.

Statsminister Sorin Grindeanu, der pressede dekretet igennem den foregående tirsdag, trak det i aftes tilbage og lovede at fremsætte et lovforslag i parliament. Men demonstranterne kræver nu Grindeanus tilbagetræden – og at hans regering skal gå af.

Oppositionspartierne sprang til og støttede demonstranternes krav med en plan om at kræve et mistillids-votum, før regeringen selv gik på tilbagetog. Men det National-liberale parti og Bevar den rumænske Union tilbyder ikke noget alternativ.

Sådanne højreorienterede, liberale kræfter hævder, at regeringen forsøger at “skrue tiden tilbage” før den folkelige revolution i 1989. EU støtter dem og advarede om, at der ikke kan blive tale om “tilbageskridt” angående korruption.

Socialdemokraterne stammer fra Den Nationale Redningsfront. Det var en fløj i det gamle stalinistiske regime, der brød med diktator Nicolae Ceausescu og satte sig i spidsen for den folkelige revolution i 1989.

Vrede mod nedskæringer

Socialdemokraterne kom til magten i december 2016 på en bølge af vrede mod nedskæringer. De var blevet pålagt af en højrefløjs-støttet teknokrat-regering, der kom til, efter at protester havde tvunget den sidste socialdemokratiske statsminister Victor Ponta fra magten på grund af korruption.

Når bevægelser mod korruption springer op i Østeuropa, kigger nogle efter EU og det frie marked som et alternativ.

Nogle mennesker på demonstrationerne viftede med EU-flag.

Rumænien viser styrken i masseprotester – men også at bevægelser kan trækkes både til venstre og højre.

Demonstranternes vrede mod korruption – og nedskæringer – må vendes mod alle dem i toppen. De bliver nødt til at formulere krav, der er uafhængige af både regeringen og oppositionspartierne på højrefløjen og deres støtter i EU.

Oversat fra Socialist Worker (UK) nr. 2540, 7. feb. 2017.

Flere artikler fra nr. 356

Flere numre fra 2017

Se flere artikler om emnet:
Rumænien

Se flere artikler af forfatter:
Tomáš Tengely-Evans

Siden er vist 819 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside