Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 358 – 17. marts 2017 – side 3

Sydkorea

Rigsretsanklage mod afsat præsident

Arbejder-Solidaritet (Sydkorea)

Oppositionsaktivister i Sydkorea fejrer forfatningsdomstolens enstemmige beslutning om at holde fast ved rigsretsanklagen mod præsident Park Geun-hye.

Massedemo, Sydkorea

Symbolikken fra demonstranternes side er ikke til at tage fejl af.

Fungerende retspræsident Lee Jung-mi bekendtgjorde dommen den 10. marts. Hun sagde, at Park havde “i alvorlig grad skadet demokratiets ånd og retsreglen”.

Beslutningen er helt og aldeles et resultat af pres fra massedemonstrationer og strejker.

Park har opfordret sine støtter til at gå på gaden de seneste uger. Hendes advokat sagde under et retsmøde, at “der vil være blod i gaderne,” hvis dommerne anerkendte rigsretssagen.

Sydkorea er USA-imperialismens tætte allierede og behandler faglige og politiske aktivister groft. I oktober sidste år var mere end 20 aktivister og fagforeningsfolk i fængsel.

Regeringen bekendtgjorde for nyligt fyringen af 89 jernbanearbejdere for deres deltagelse i en to måneder lang strejke, der styrkede protestbevægelsen i dens tidlige fase.

Men undertrykkelse har ikke reddet Park.

Korruption

Hun blev suspenderet som præsident i december 2016. Den skete efter afsløringer af hendes korruption, og videre afdækninger har svækket hendes position.

De facto-lederen af Samsung, Lee Jae-yong, blev arresteret sidste måned. Mandag den 6. marts meddelte  anklageren, at Park samarbejdede hemmeligt med sin veninde Choi Soon-sil om at modtage bestikkelser på 250 mio. kr. fra Samsung.

Men forfatningsdomstolen skulle stadig stadfæste anklagen mod hende.

Demonstranter er gået på gaden 20 gange for at kræve Parks afgang siden oktober. Over 15 mio. har deltaget.

Anti-Park-bevægelsen startede på venstrefløjens og fagbevægelsens initiativ. Ilboong Choi fra Arbejdersolidaritet (Socialistisk Arbejderavis’ søsteravis) fortalte til et møde i London, at “Bevægelsen voksede utroligt hurtigt. 3. december sluttede 2,3 mio. mennesker sig til demonstrationer landet over.

“Organiserede arbejdere fra fagforbundet KCTU spillede en vigtig rolle ved at deltage i protester og holde en endagsgeneralstrejke.”

Afskedigelsen af Park er en stor sejr og et udtryk for arbejderklassens magt. Der vil nu være præsidentvalg, sandsynligvis den 9. maj.

Park står måske overfor sigtelse for kriminalitet.

Videre kamp

Mainstream-partierne vil fokusere deres opmærksomhed på dette. Men venstrefløjen argumenterer for at fortsætte protesterne på arbejdspladser og i gaderne. Den vil skrotte arbejdsmarkeds-‘reformerne’, kræve bedre lønninger og forhold, modsætte sig USA’s missilforsvarssystem og forsvare uddannelse – såvel som kræve politisk forandring.

“Bevægelsen bør opretholdes efter rigsretsanklagen. Vi må afskaffe Parks politik så vel som Park. Arbejdere må udnytte disse politiske muligheder for kamp,” skrev Arbejdersolidaritet.

Oversat fra Socialist Worker (UK) 2545, 14. marts 2017.

Flere artikler fra nr. 358

Flere numre fra 2017

Se flere artikler om emnet:
Sydkorea

Se flere artikler af forfatter:
Arbejder-Solidaritet (Sydkorea)

Siden er vist 1988 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside