Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 358 – 17. marts 2017 – side 4

Kærshovedgaard bryder med menneskerettighederne

Sabina Hvass

Efter en nyligt vedtaget stramning af reglerne omkring tålt ophold vil 68 personer på tålt ophold efter al sandsynlighed blive flyttet fra Sandholm til Kærshovedgaard omkring den 1. oktober trods kritikken.

Udrejsecentret Kærshovedgaard har imidlertid været omdrejningspunkt for stærk debat om de humanitære forhold.

På Kærshovedgaard, mellem Ikast og Brande, er der plads til 600 voksne mænd og kvinder, der har fået endeligt afslag på asyl, og hvis udrejsefrist er overskredet. Centeret er et tidligere åbent fængsel og drives af Kriminalforsorgen og Røde Kors.

Psykiatrisk overlæge Ebbe Munk Andersen har udtalt til DR, at centret risikerer at nedbryde beboerne og gøre dem syge, og at Røde Kors’ sundhedsklinik dermed bryder med FN’s torturkonvention, om at læger ikke må medvirke til tortur eller umenneskelig behandling.

Bryder loven

Juraprofessor Jens Elo Rytter vurderer, at centret har en kort levetid, fordi centret bryder med de juridiske forpligtelser omkring beboernes bevægelsesfrihed, og bøjer for meget af i forhold til beboernes menneskerettigheder – især hvad angår de beboere, som er på tålt ophold.

Dette bakkes op af Amnesty International, som kritiserer politikerne for at fastholde mennesker, der har afsonet deres straf, på tålt ophold i årevis under endnu mere belastende forhold.

Også Røde Kors selv, Folketingets Ombudsmand og Institut for Menneskerettigheder er stærkt kritiske over for stramningerne.

Minister nægter

Integrationsminister Inger Støjberg afviser al kritikken blankt. Hun mener fortsat, at det skal være så utåleligt som muligt at være på tålt ophold, og har blankt afvist, at centret skulle nedbryde mennesker.

Trods denne arrogance tyder alt på, at staten går for vidt over for beboerne på Kærshovedgaard.

Tålt ophold bør – efter de i forvejen umenneskelige regler – som udgangspunkt kun benyttes i sager, hvor statens eller borgernes sikkerhed er truet.

Med den nuværende lovgivning straffer man alle lige hårdt på grund af omstændigheder, der ligger uden for disse menneskers kontrol. Det er fuldstændig uacceptabelt!

Flere artikler fra nr. 358

Flere numre fra 2017

Se flere artikler af forfatter:
Sabina Hvass

Siden er vist 1072 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside