Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 358 – 20. april 2017 (Kun online)

Interview med Christine Buchholz fra Die Linke

Alternative für Deutschland og kampen mod racisme i Tyskland

Lene Junker

Højrepopulistiske partier har vokset sig store i Europa. Det viste sig klart allerede ved valget til EU-parlamentet i 2014.

Siden er Dansk Folkeparti blevet det næststørste parti herhjemme og Trumps sejr ved præsidentvalget i USA har opmuntret højrefløjen i Europa yderligere.

Østrig var tæt på at få en fascistisk præsident i 2016, Gert Wilders fik et godt valg i Holland for nylig og Front Nationale kan vinde præsidentvalget i Frankrig.

I Tyskland står det højreorienterede/fascistiske parti Alternative für Deutschland (AfD) til at blive stort ved valget til den tyske Bundestag i efteråret.

Det har fået antiracister i Tyskland til at bygge “Aufstehen gegen Rassismus”, en bred antiracistisk bevægelse for at mobilisere til modstand mod racismen og forsvare flygtninge og indvandrere.

Socialistisk Arbejderavis bringer her uddrag af et interview med Christine Buchholz fra Die Linke. Hun er parlamentsmedlem, medlem af Die Linkes ledelse og aktiv i “Aufstehen gegen Rassismus”

Interviewet er oprindeligt bragt i magasinet Marx21.

Oversat og bearbejdet af Lene Junker.

Christine Buchholz

Marx21: Her i Tyskland frygter vi at AfD kommer i Bundestag med over 10% af stemmerne. Er dette højreskred umuligt at stoppe?

Christine Buchholz: I øjeblikket har racistiske demagoger, ja selv fascister medvind i mange lande. Det er farligt. Dog ser vi også en massiv modstand mod Trump i USA.

Mange forstår truslen fra de racistiske hadpolitikere og mange vil gøre noget for at bekæmpe denne trussel. Derfor ser jeg det ikke som et højreskred, men mere som en voksende polarisering i samfundet.

Den herskende klasses nyliberale konsensus begynder at smuldre og de kan ikke længere fortsætte “business as usual”.

På den ene side er situationen meget sprængfarlig, fordi den racistiske vold vokser og dermed risikoen  for en fascistisk bevægelse. Samtidig åbner utilfredsheden i samfundet også muligheder for venstrefløjen.

Marx21: Gælder dette også for Tyskland?

Christine: Ja, fremkomsten af AfD er den ene side. Og de millioner som viste deres solidaritet med flygtningene og den store modstandsbevægelse, som sikrede at Pegida aldrig fik fodfeste, er den anden side. Nu er der brug for noget lignende i kampen mod AfD. En massebevægelse, som kan stoppe dem inden de bliver så store som Front Nationale i Frankrig og FPØ i Østrig.

Marx21: Björn Höckes udtalelser forleden er blevet sammenlignet med Hitler og Goebbels. Er AfD på vej til at blive et nyt nazi-parti?

Christine: Indtil nu er AfD ikke et fascistisk parti, men det har potentialet til at udvikle sig til at blive det. Så ville de få langt større indflydelse end NPD nogensinde fik.

AfD er stadig en samling af forskellige højrefløjs, nationalistiske, populistiske strømninger og fascistiske strømninger, som Björn Höcke repræsenterer. De er forenet i troen på at AfD er den historiske mulighed for at komme ud af den niche, som den radikale højrefløj altid har været begrænset til.

Men det vil ikke lykkes Frauke Petry (lederen af AfD) at ekskludere Höcke fra partiet. Ved opstillingen af kandidater til Bundestagvalget har Petrys fløj af AfD lidt flere bitre nederlag.

Marx21: Konflikterne i AfD er meget voldsomme, betyder det ikke at de er på vej til at ødelægge sig selv?

Christine: Nej AfD vil ikke ødelægge sig selv. Der har altid været bitre interne kampe i AfD og indtil nu har det heller ikke skadet partiet. Det vil være en stor fejl at se passivt på at de opildner til had mod muslimer, flygtninge, kvinder og homoseksuelle i forsøget på at dreje hele samfundet til højre.

At undervurdere højrefløjen har været en væsentlig årsag til at de er blevet så stærke i mange europæiske lande. Man kan ikke stoppe partier som Front Nationale, FPØ og AfD ved at ignorere deres racisme. Det har ikke virket i Frankrig og Østrig og det vil heller ikke virke i Tyskland.

Marx21: Hvad skal vi så gøre for at stoppe dem?

Christine: Det er vigtigt at sætte dem under pres for at puste til de indre modsætninger og isolere dem fra deres “bløde støtter” Derfor må vi konfrontere dem åbent og organisere brede antiracistiske og antifascistiske protester alle steder, hvor de optræder offentligt. Som f.eks. i Køln den 22. April, hvor AfD holder landsmøde. Valgkampen vil også give os mange muligheder for det.

Marx21: AfD omtaler sig selv som dem, der bryder tabuer gennem omhyggeligt planlagte provokationer. Går vi ikke en fælde ved at reagere på alle racistiske krav og nationalistiske slogans?

Christine: Hvis vi ikke tager til genmæle mod racistisk og hadefuld tale, historiske fordrejninger og indirekte opfordring til vold, så får AfD en stiltiende accept. Vores problem er ikke, at for mange taler imod AfD, men at CDU og SPD gennemfører deres krav og således bekræfter, at de havde ret fra starten.

Marx21: Hvad mener du med det?

Christine: Regeringen har gennemført en række ændringer for at gøre asylloven mere restriktiv. Den planlægger nu massedeportationer, præcis som AfD har krævet, også til krigszoner som Afghanistan.

Nogle politikere fra CDU og CSU er begyndt at konkurrere med AfD hvad angår racisme overfor flygtninge og muslimer. Racisme overfor muslimer er accepteret langt udover kredsen af AfDs sympatisører.

Marx21: Hvad kan Die Linke gøre?

Christine: Die Linke må gøre to ting: Vi må være en aktiv kraft i en massebevægelse mod racisme, som skal have stærke lokale rødder, men som også kan lave landdækkende aktioner. Samtidig må vi forblive et synligt anti-kapitalistisk protestparti med rødder i de lokale kampe.

I de kommende måneder vil dette betyde, at vi både skal være et venstrefløjsalternativ og en del af en bredere bevægelse, som bekæmper racismen og fascismen.

Links

Aufstehen gegen Rassismus

Christine Buchholz’ side

Marx21.de

Flere artikler fra nr. 358

Flere numre fra 2017

Se flere artikler om emnet:
Racisme
Venstrefløj Tyskland

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 2525 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside