Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 359 – 1. maj 2017 – side 5

Jan Hoby, Velfærdsalliancen

“Der er intet alternativ til kollektiv handling”

Charlie Lywood

Som optakt til Velfærdsalliancens aktionsdag 10. maj har Socialistisk Arbejderavis talt med Jan Hoby fra Velfærdsalliancen.

Jan Hoby er næstformand i LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger, som har været blandt de mest aktive i at opbygge Velfærdsalliancen.

SAA: Der er demonstration den 10. maj i Velfærdsalliance-regi landet over. Hvad er dine forventninger?

Jan: Jeg håber selvfølgelig, at de organisationer – uanset om det er fagforeninger, sociale organisationer eller partiafdelinger – som støtter op om demonstrationerne 10.maj, har prioriteret at mobilisere deres medlemmer. Så vi får større demonstrationer end 12. maj 2016.

Men erkendelsen af situationens alvor og muligheder har trange vilkår mange steder i fagbevægelsen og på venstrefløjen.

Tilstandsrapport

SAA: Alliancen har nu eksisteret over et år. Hvad synes du, der er opnået?

Jan: Græsrodsinitiativet Velfærdsalliancen kom flyvende fra start og skrev Danmarkshistorie både den 12. maj og 15. september. Demonstrationerne den 12. maj i 74 kommuner fik fjernet det forhadte “omprioriteringsbidrag”. Og de viste, at kollektiv handling fører til konkrete forandringer.

Men 12. maj udstillede også fagbevægelsens og venstrefløjens tilstandsrapport. Og det var mange steder ikke et kønt syn. Men overordnet er historien om Velfærdsalliancen en positiv historie, der viser, at pendulet svinger vores vej – efter hårde og afmægtige år efter den globale finanskrise i 2008.

SAA: Du har før kritiseret toppen af fagbevægelsen for at svigte deres opgaver med at forsvare velfærden? Er denne kritik stadig gældende?

Jan: Desværre! Krisen i fagbevægelsens lederskab, nationalt og lokalt, er blevet endnu tydeligere efter succesen 12. maj og 15. september.

Fagbevægelsens vilje til kollektiv handling er nærmest ikke eksisterende

For fagbureakratiet, nationalt og lokalt, frygter deres medlemmers aktiviteter fra neden mere end de angreb, som Lars Løkke Rasmussen og arbejdsgiverne påfører fagbevægelsens medlemmer.

Selv såkaldt progressive fagforeninger og forbund har gjort meget for, at Velfærdsalliancen ikke skulle lykkes med at få demonstrationer i landets kommuner den 10. maj. Fagbevægelsens evne og vilje til kollektiv handling er nærmest ikke eksisterende.

Fagbevægelsens top – nationalt og lokalt – har erstattet fagpolitisk strategi, taktik og handling, med pressestrategi, kronikker, læserbreve og likes på facebook.

Men fagbureakratiet vil før eller siden blive udfordret af nye faglige aktive og tillidsvalgte, der vil en anden retning for fagbevægelsen. Velfærdsalliancen er fødselshjælper på den udvikling.

Røre i det private

SAA: Hvordan ser du på, at flere grupper inden for det private har rørt på sig i forhold deres overenskomstfornyelse? Ser du et nyt opbrud i dansk fagbevægelse?

Jan: Ja, den kollektive handling er tilbage. De uofficielle strejker og aktioner er tilbage på både det private og offentlige arbejdsmarked. Fra strejkende blikkenslagere i Århus til strejkende skolelærere i Nordjylland og blokaden på Campus Carlsberg i København.

Nej-kampagnen på det private arbejdsmarked er et succesfuldt initiativ, som har formået at sikre, at 43 pct. stemte Nej til 42 timers arbejdsuge. Det vil være en løftestang for en ny faglig venstrefløj på det private arbejdsmarked.

Hvis dem, der vil gøre holdning til handling på det private og offentlige arbejdsmarked, vil knytte bånd og tage fælles initiativer fremadrettet, vil det få afgørende betydning for at opbygge en ny bevægelse fra neden imod “nødvendighedens politik”.

SAA: Hvad er vejen frem for Velfærdsalliancen?

Jan: Det må tiden vise. Men forhåbentlig vil Velfærdsalliancen være afsæt for en større, mangfoldig og inkluderende massebevægelse fra neden i alle afkroge af Danmark.

Men det kræver, at de titusindvis af organiserede socialister, som er medlem af SF, Enhedslisten og andre venstreorienterede organisationer, melder sig ind i kampen.

For mens vi venter på ketchup-effekten, bliver vi nødt til at opbygge og styrke vores netværk og infrastruktur blandt alle, der ved, at der intet alternativ er til fællesskabets styrke og kollektiv handling.

Demonstrationer 10. maj

Mød op til demonstration/aktion 10. maj.

København: Rådhuspladsen kl. 17-18.30
Århus: Rådhuspladsen kl. 17-18.30
Odense: Flakhaven kl. 17-18

Derudover var der ved redaktionens slutning meldt om demonstrationer i flg. kommuner:

Randers, Skanderborg, Vejen, Vejen, Tønder, Faaborg-Midtfyn, Nyborg, Holbæk, Næstved, Faxe, Køge, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk, Albertslund, Rødovre og Frederiksberg.

Se tid og sted på velfærdsalliance.dk.

Se også:
SAA 359: Interview om Overenskomst 2017: “De fleste vil ikke æde den her”
SAA 359: Overenskomst 17: Strejker blandt Nej-grupper
SAA 359: Hvorfor er arbejderklassen og venstrefløjen i defensiven?
SAA 359: Det mener vi: Frø er sået

Flere artikler fra nr. 359

Flere numre fra 2017

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp efter 2010

Se flere artikler af forfatter:
Charlie Lywood

Siden er vist 1705 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside