Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 359 – 1. maj 2017 – side 10

Tyrkiets præsident vinder folkeafstemning med magt og snyd

Charlie Kimber

Demonstranter gik på gaden i flere tyrkiske byer, efter det blev offentliggjort, at præsident Recep Tayyip Erdogan havde vundet folkeafstemningen.

Afstemningen var omgærdet af korruption og svindel.

Erdogan udskrev valget for at opnå langt flere beføjelser.

Dette indebærer bl.a. en afskaffelse af statsministerposten, retten til at udnævne alle ministre, forberede finansloven, ret til at udpege hovedparten af de vigtigste dommere og ret til at udstede lovdekreter.

Erdogan selv spåede, at han ville vinde mindst 55 pct. af stemmerne. Men ifølge det øverste valgråd stemte kun lidt over 51 pct. for, og lige under 49 pct. stemte imod.

Omtælling

Men oppositionspartier krævede en undersøgelse og genoptælling, da et større antal stemmesedler var blevet talt med, selv om de ikke havde de officielle gyldighedsstempler, de skulle have.

Regeringen har fyldt valgrådet med sine egne støtter gennem de sidste ni måneder.

Kemal Kilicdaroglu, som er formand for det primære oppositionsparti, Det Republikanske Folkeparti, siger, at der kan sættes spørgsmålstegn ved valgets lovlighed.

Hans højre-socialdemokratiske parti vil kræve en omtælling af op til 60 pct. af stemmerne.

Selma Gurkan, generalsekretær for Tyrkiets Arbejderparti, udtaler: “Vi vil fortsætte vores kamp mod det lyssky afstemningsresultat. Folket har ikke indvilget i dette ‘enmands-, etparti-diktatur’.”

Undertrykkelse

Selv hvis det offentliggjorte valgresultat havde været rigtigt, så gjorde oppositionen det godt, set i forhold til den undertrykkelse, de mødte under valgkampen.

Erdogan knuste oppositions-medierne, forbød Nej-kampagnen at holde valgmøder og fængslede en stor del af ledelsen af det pro-kurdiske Folkets Demokratiske Parti (HDP).

De tre største byer – Istanbul, Ankara og Izmir – stemte alle Nej. Erdogan har tidligere været borgmester i Istanbul, og dette er den første folkeafstemning, han har tabt i byen siden 2002.

Men for Erdogan er en sejr – uanset protesterne – stadig en sejr. Han demonstrerede sin evne til at mobilisere millioner, især i landområderne.

Populisme

Hans opbakning bygger dels på intimidering og dels på at appellere til vælgere, som føler, at Erdogan kæmper for almindelige muslimer mod storkapitalen og militæret.

Han siger også, at det eneste alternativ til hans styre er de forfærdelige forhold i nabolandet Syrien.

Erdogan vil sandsynligvis forsøge at holde sit momentum kørende ved at slå protester ned og intensivere krigen i de kurdiske områder.

Men venstrefløjen vil også føle sig stærkere og må nu finde en måde at mobilisere på, uden at være afhængig af kræfter som EU.

Bankmænd og bosser var glade for “stærke” Erdogans sejr.

Tyrkiets møntfod, Lira’en, steg med 2 pct. efter et fald på 20 pct. siden kupforsøget sidste sommer.

Oversat fra Socialist Worker (UK).

Flere artikler fra nr. 359

Flere numre fra 2017

Se flere artikler om emnet:
Tyrkiet

Se flere artikler af forfatter:
Charlie Kimber

Siden er vist 1157 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside