Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 360 – 27. juni 2017 – side 12

Interview med rapgruppen Ren Reflex

“Vi står allerede midt i sammenbruddet”

Anders Bæk Simonsen

Rapgruppen Ren Reflex har lavet en ny plade med titlen ”På sammenbruddets rand”. Gruppen består af Jako og Andreas Gaff, som har været aktive i dansk undergrundsrap i ca. ti år og er kendt der for deres markante politiske udtryk over hårdtslående beats.

Socialistisk Arbejderavis satte dem i stævne på Nørrebro til en snak om deres nye plade.

Titlen ”På sammenbruddets rand” har en betydning på to planer, som også afspejler pladens A- og B-side; ”A-siden handler om det personlige sammenbrud, krise, depression, misbrug, overforbrug altså personlige dimensioner af nogle af de negative aspekter af vores samfund.

B-siden handler som om sammenbruddet på et samfundsniveau med blandt andet oprør, klima-katastrofer og atomkrig” beretter rapper og producer Jako.

Vi allerede står midt i sammenbruddet

Et citat der har inspireret Gaff i forhold til pladens lyriske dimension, lyder: ”Vi er ikke på vej mod sammenbruddet, vi står midt i det” fra bogen den ”Den kommende opstand” af den franske anarkistgruppe Den Usynlige Komité.

”På sammenbruddets rand” har været mange år undervejs, deriblandt samtaler i et års tid om selve rammerne for pladen, rejser rundt i hele verden, hvor Jako har fyldt tasken med lokale plader, der senere skulle ende som små sample stykker på pladen, flere år med at indspille demoversioner inden pladen begyndte at blive færdiggjort.

Ikke længere blot en politisk kommentator

På tekstsiden har Ren Reflex udviklet sig fra tidligere at være analyserende observatører til på denne plade at skrive som ”jeg” – personer eller ”vi”-fortællere.

Gaff fortæller; ”Vi vil gerne skildre samfundsproblemerne fra bunden gennem det personlige perspektiv” og supplerer lidt senere ”for mig har det været vigtigt at markere, at vi er en del af de problemer og den kamp, som vi rapper om på pladen.

Det er ikke alt på pladen du kan tage som en-til-en fortælling om os, men vi henter inspiration fra vores eget liv og vores egne oplevelser.”

Så bevægelsen væk fra den politiske kommentar, der står udenfor og appellerer til nogle andre – typisk politikere – om at gøre noget, har også en selvstændig politisk pointe; ”det er en måde at tage problemerne og ansvaret på egne skuldre med en opfordring til alle, der oplever problemerne, om at handle.. Vi ser det ikke som personlige individuelle kampe, men en kollektiv kamp”.

Dystopi

Pladen har en tydelig dystopisk tematik bl.a. med nummeret om overvågning ”1984” og afslutningsnummeret der handler om det ultimative sammenbrud; Verden ramler sammen.
Vi spurgte til hvorfor, Ren Reflex ønskede at efterlade lytteren dér?

Gaff svarer: ”Det er måden at sige, at hvis vi ikke gør noget ved udviklingen nu og her, så vil det på et tidspunkt være for sent. Nummeret handler om, at de mennesker, der er en del af en fremtidig verden med atomkrig og klimakatastrofer – de er dér hvor de ikke længere kan handle.

De er opgivende og ender med at tage deres eget liv, fordi de ikke kan se nogen mulig forandring.

Så det er et råb om hjælp fra fremtidige generationer til os: Hvis I ikke gør noget nu, så havner vi i den her situation, så det er jer, der skal op af stolene, hvis der skal ske noget.”

Spontan reaktion

Det sidste nummer er også en kommentar til nummeret inden, der hedder ”Spontan reaktion”. Gaff kalder det et ””riot”- track”, hvor Ren Reflex opfordrer folk til at stjæle penge og brænde dem. For sig selv kan det lyder som deres løsning på alle de kriser, de har rappet om på pladen, men det er måske snarere end del af problemet.

”Den kamp, det oprør, der er fuldstændig fragmenteret og hvor det hele bare bliver brændt af, det er ikke noget vi kan forvente skaber en bedre verdenen. Den form for reaktion er måske netop et udtryk for, at vi lever i den individualiserede verden, som A-siden beretter om”.

Flere artikler fra nr. 360

Flere numre fra 2017

Se flere artikler af forfatter:
Anders Bæk Simonsen

Siden er vist 597 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside