Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 360 – 27. juni 2017 – side 12

Anmeldelse

Ren Reflex: “På sammenbruddets rand”

Sabina Hvass

Rap-gruppen Ren Reflex har udgivet deres andet album efter otte års stilhed. “På sammenbruddets rand” fejrer 90’ernes beats og scratch, og leverer politisk reflekteret rap.

Ren Reflex: På sammenbruddets rand

Pladen tager udgangspunkt i en overordnet kritik af vores samfunds største tendenser: uoverskuelig forbrugerisme, misbrug og depression, masseovervågning og manglen på fælles handling imod den øgede individualisme.

Det er, som om at slaget allerede er tabt, selv om teksterne også giver et lille håb for, at vi har alt at vinde. For ud af sammenbruddet skal vi mest af alt tilbagevinde vores personlige frihed.

Beatsene er bygget op lag for lag med samples fra hele verden. Indflydelserne er meget varierede, men er overvejende 90’er-agtige med ‘boombap’ trommesamples, som lytteren er opdagelsesrejsende i.

Lyrisk er det på A-siden det mere indadvendte og personlige sammenbrud, der er omdrejningspunkt, hvor B-siden tackler samfundsmæssige problemstillinger. Og på bagsiden af coveret står endda en række definitioner af ordet ‘sammenbrud’, som man frit og uden problemer kan tolke ind i tekstuniverset.

Et andet tungt betonet ord på pladen er dog ‘stress’. Ren Reflex laver et ekko, af de sidste fem års offentlige debat, hvor menneskets evne til at tilpasse sig forandring er sat ud af spil. Enten pga. det høje tempo af liv, der leves eller af (selv)medicinering.

Og der er ikke lagt fingre imellem, når den sociale og sundhedsmæssige krise bliver eksemplificeret:

Verden drejer sig om mig, jeg vejer mit spejl. Sætter hår, plejer mine negle, retter mine fejl / Jeg er en arbejder, men langt fra hammer og segl. Tænker mest af alt på, hvem der kan skaffe mig en streg, som det lyder på nummeret ”Føler mig fri”.

Den nye, neoliberale lærdom om folkets dovenskab, ustabilitet og apati bliver diagnosticeret, men også bekriget med ord. Mange ord.

Pladen er utroligt tekstrig, kun med korte ophold i flowet. Så på albummets midte er det en fornøjelse med et track kun dedikeret til scratch. Her får man en lille hjernepause og får løsnet lidt op, før der bliver plads til at sparke opad.

Flere artikler fra nr. 360

Flere numre fra 2017

Se flere artikler af forfatter:
Sabina Hvass

Siden er vist 707 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside