Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 360 – 27. juni 2017 – side 13

Corydons Dong-salg høster hård kritik fra Rigsrevisionen

Jesper Brun

Under den tidligere regering med Socialdemokratiet i spidsen tiltrak den daværende finansminister, Bjarne Corydon (S) sig megen opmærksomhed, da han bebudede en såkaldt kapitaludvidelse i det danske energiselskab, Dong Energy.

Det skete via salg af 19% af aktierne i Dong til den amerikanske investeringsbank, Goldman Sachs, som bl.a. er berygtet for dens rolle i den globale finanskrise i 2008. Opkøbet af aktierne skete samtidig gennem skattely-landet Luxembourg.

Det er kommet frem i lyset, at salget af Dong Energy ikke var tilstrækkeligt dokumenteret, i den nyligt offentliggjorte rapport fra Rigsrevisionen. Rigsrevisionen skriver:

“Statsrevisorerne finder det meget utilfredsstillende, at Finansministeriet ikke har levet op til god forvaltningsskik, idet flere centrale dokumenter ikke findes på Finansministeriets sager, og centrale overvejelser om kapitaludvidelsen ikke er tilstrækkeligt dokumenteret. En skærpende omstændighed er, at der er tale om en meget væsentlig økonomisk transaktion.”

Denne udtalelse om manglende dokumentation af processen er en overordnet kritik af manglende dokumentation på følgende centrale områder i salgsprocessen:

  • Beslutningsgrundlaget til regeringens Økonomiudvalg om kapitaludvidelsen.
  • Væsentlige dele af buddet fra Goldman Sachs.
  • Det endelige valg af investorer.
  • De afsluttende forhandlinger mellem de endelige investorer (Goldman Sachs, ATP).

Mens statens ejerskabsandel faldt fra 81% af Dong til cirka 60%, og overskuddet i Dong steg med 119% på bare et halvt år, var alle disse tidligere nævnte vigtige oplysninger mørklagt for både befolkningen og resten af Folketinget i over et år efter salget havde fundet sted.

Det illustrerer, at Socialdemokratiets ikke står på side med almindelige mennesker. Partiet sælger ud af vital statslig ejendom, og kredsen omkring Corydons finansministerium har brugt ufine metoder til at dække over sagens forløb.

Flere artikler fra nr. 360

Flere numre fra 2017

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Brun

Siden er vist 567 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside