Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 360 – 27. juni 2017 – side 15

Protester i Marokko – Nej til undertrykkelse og fattigdom

Sigurd Sejer Skov

I oktober blev en fiskehandler dræbt i en renovationsbil i forsøget på at redde sine konfiskerede handelsvarer.

Dette ledte til rækker af protester mod den Marokkanske regering, som udviklede sig til protester mod korruption og arbejdsløshed.

I takt med at protesterne i regionen Rif har udviklet sig, har den marokkanske regering benyttet stærke midler, til at slå ned på oprøret. Bl.a. ved brug af tåregas og fængsling af aktivist-lederen Naser Zefzafi, som var aktiv under det arabiske forår, og fængsling af hundredvis af andre aktivister.

Naser Zefzafi er anklaget af staten for at udgøre en trussel mod den nationale sikkerhed.

De lokale autoriteter har estimeret deltagerantallet af protesterne til at være på ca. 15.000, mens aktivister mener det tal er stærkt undervurderet. Protesten i hovedstaden Rabat søndag d. 11 juni havde hundredtundsindvis af deltagere.

Bevægelsens krav har udviklet sig gennem juni til at kræve flere penge til den offentlige sektor, frigivelse af de politisk fanger, nedslag på korruption samt fuldt stop af militariseringen af Marokko.

Bevægelsen har klare paralleller til det de arabiske revolutioner, hvis udgangspunkt var den tunesiske gadehandler Mohamed Bouazizis selvmord, som fik folket i store dele af den mellemøstlige region til at rejse sig mod undertrykkelse og uretfærdighed.

Ligesom i de arabiske revolutioner har man kunne se øget solidaritet mellem forskellige religiøse og etniske befolkningsgrupper, samt en fremtrædende rolle for kvinderne i bevægelsen.

De store protester, hvis størrelse sjældent er set i Marokko, bliver ført an af det muslimske ”Retfærdigheds- og spiritualitetsbevægelse,” som ellers er ekskluderet fra alt officielt politisk liv. Bevægelsen kaldte til protester i hovedstaden Rabat mod regeringen, som de kaldte ”Den herskende Mafia.”

Bevægelsen tester regeringen, som er dannet på grundlag om stabilitet og økonomisk fremgang. Og bevægelsen har vores uforbeholdne solidaritet mod den undertrykkende regering.

Flere artikler fra nr. 360

Flere numre fra 2017

Se flere artikler om emnet:
Marokko

Se flere artikler af forfatter:
Sigurd Sejer Skov

Siden er vist 1246 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside