Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 360 – 1. september 2017 (Kun online)

Charlottesville

Højreekstrem terror i Charlottesville

Lene Junker

Lørdag den 12. august deltog hundredvis af nazister og hvide højrekstremister  i Charlottesville, Virginia, USA, i en ”Unite the Right” protest.

Anledningen var at sydstatsgeneral Robert E. Lees statue skulle fjernes. Mange var ankommet til byen aftenen før, hvor der blev holdt et fakketoptog gennem byens universitet.

Den tidligere leder af Ku Klux Klan, David Duke, som stod i spidsen for demonstrationen sammen med nazisten Richard Spencer, sagde til pressen, at demonstranterne ville opfylde Trumps valgløfter om at tage landet tilbage.

Antiracister og antifascister var også på gaden for at protestere mod nazisterne i byens gader. Den antifascistiske demonstration blev angrebet af James Fields, som kørte sin bil ind i mængden. Den 32-årige aktivist, Heather Heyer, blev dræbt og mange såret.

James Fields blev senere anholdt og fængslet. Det viste sig hurtigt, at han havde forbindelser med Vanguard America, en rabiat højrefløjsgruppe.

Donald Trump afviste først af fordømme bilangrebet, men kritiserede blot “volden fra mange sider”. Det fik byens borgmester, Mike Signer, til at udtale: ”Jeg håber virkelig han [Trump] ser sig selv i spejlet og tænker meget grundigt over, hvem han omgik sig med under sin valgkamp”. Og politikere i Republikanerne har fordømt mordet på Heather Heyer.

Men Donald Trumps hadske og racistiske valgkampagne har givet racister og nazister selvtillid over hele USA.

Hans fortsatte racistiske love mod muslimer og immigranter har kun styrket nazisternes selvtillid. Der er en alvorlig risiko for, at nazisterne vil være i stand til at vokse ud af den sociale elendighed og Trumps syndebukke politik. Flere steder i sydstaterne har de mobiliseret til forsvar for statuer af sydstatsgeneraler.

 

Solidarity with Charlottesville

Solidaritet og støtte arrangementer skyder nu op i hele USA. Næsten 700 forskellige arrangementer organiseret af 60 forskellige netværk blev afholdt umiddelbart efter. Men også Toronto, Barcelona, Athen, London, Glasgow, Edinburgh melder om solidaritetsmarkeringer.

Flere artikler fra nr. 360

Flere numre fra 2017

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 1290 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside