Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 362 – 17. november 2017 – side 6

Højrefløjens fremgang ved valget i Østrig er en advarsel til antiracister

Socialist Worker (UK)

Det østrigske parlamentsvalg 15. oktober betød en skarp højredrejning. Det er endnu en advarsel om faren fra højrefløjen som vokser på bitterheden i samfundet.

Sebastian Kurz fra det højrekonservative Østrigs Folkeparti (ÖVP) bliver kansler – lederen af regeringen.

ÖVP fik 31,5 % af stemmerne. De vendte deres nedtur ved at vælge en ung, ny leder – og ved at tale som det fascistiske Frihedsparti (FPÖ).

FPÖ’s grundlæggere er bl.a. tidligere nazister, og partiets første leder var en tidligere nazi-minister og SS-officer. Med 26 % af stemmerne blev FPÖ det 3. største parti, næsten større end Socialdemokraterne (SPÖ) – det er partiets bedste valg siden 1999.

Men FPÖ’s succes med at sætte dagsorden var langt større end deres valgsejr. FPÖ-leder Heinz-Christian Strache pralede med, at “60 pct. har stemt for en FPÖ-agenda”. Kurz fik fremgang, bl.a. ved at være stærk modstander af flygtninge, da mange kom til Europa i 2015. Under valgkampagnen gav han FPÖ legitimitet ved at acceptere store dele af deres program.

ÖVPs manifest fokuserede på at gå imod “politisk islam”, tage ydelser fra migranter og beskære skatten hovedsageligt for de rigeste.

SPÖ droppede for nyligt en beslutning om ikke at indgå i fremtidig koalition med fascisterne. Og partiet har ikke været i stand til at udfordre højrefløjen, fordi det, mens det havde magten, ikke har kunnet give resultater til sine vælgere fra arbejderklassen.

Det andet store parti på centrum-venstrefløjen, De grønne, mistede alle 24 pladser i parlamentet efter ødelæggende interne split.

Det østrigske valg kommer efter ny fremgang til Front National i Frankrig, og gennembrud for det højreekstreme AfD i Tyskland. Det er endnu en advarsel, som antiracister ikke har råd til at overhøre.

Flere artikler fra nr. 362

Flere numre fra 2017

Se flere artikler om emnet:
Østrig

Se flere artikler af forfatter:
Socialist Worker (UK)

Siden er vist 722 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside