Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 362 – 17. november 2017 – side 10

Kloden på kanten

Klima-dystopia

Jesper Juul Mikkelsen

“Winter is coming,” sådan lyder advarslerne i verdens mest sete TV-serie og moralen er klar: hvis ikke menneskeheden står sammen og handler, er vi alle dømt til undergang.

Isdække omkring Nordpolen

I september målte NASA det ottende laveste dække af is i området omkring Nordpolen, siden deres satellitoptagelser begyndte i 1978.

Der er desværre ikke langt fra fantasy til klodens virkelige tilstand. Jeg vil her i den anden artikel i serien “Kloden på kanten” gå igennem nogle af de mest alarmerende problemer, vi står overfor.

Vandkrisen

Det er noget af det, som allerede er i gang med at ramme os – specielt i Afrika er problemet allerede massivt. FN mener, at så tidligt som i 2020 vil halvdelen af Afrikas landbrug være kollapset pga. klima-ustabilitet og tørke.

Men forskerne frygter også, at det som bliver kaldt verdens kornkamre; Midtvesten i USA og de store russiske marker, vil blive ramt af tørke indenfor en overskuelig fremtid.

Et andet vandproblem er afsmeltning. Forskere ved at 95 % af Jordens gletschere er i gang med at smelte. Vi ved at 40 % af verdens befolkning får vand fra gletscherne i Himalaya. Vand, som bliver brugt både til at drikke og til vanding af afgrøderne.

2,5 milliarder mennesker vil blive påvirket dramatisk, når vandet forsvinder fra Himalaya.

Vandkrisen er skabt af klimaforandringerne, og vil betyde sult og millioner af mennesker på flugt.

Den igangværende masseuddøen af dyrearter

50 pct. af Jordens økosystemer er i dag ødelagt af menneskets aktivitet, især klimaforandringerne og det industrielle landbrug med sin monokultur og sprøjtegift er årsagen.

Den seneste masseuddøden var for 65 millioner år siden, hvor dinosaurerne forsvandt. Forskere kan se at vi disse år igen gennemlever en masseuddøen. Arterne uddør i dag mellem 1000 og 10.000 gange så hurtigt som i normale tider, og det er menneskets aktivitet som er årsagen.

En tysk undersøgelse af insekterne i deres naturreservater viser at der på blot 27 år er forsvundet 75% af insekterne. Denne forsvinden vil have en massiv effekt på hele fødekæden, hvor vi mennesker som bekendt er øverst.

Denne masseuddøen er et signal om hvor seriøs en krise vores Jord er i, og at denne krise er skabt af mennesker.

Permafrost-krisen omkring Nordpolen

Temperaturen på Nordpolen er de sidste 50 år steget mere end dobbelt så hurtigt som den gennemsnitlige globale temperaturstigning.

Inden for en overskuelig fremtid (nogen siger sommeren 2020, andre 2030) vil vi se den første sommer hvor der er isfrit på nordpolen (se graf).

Når isen forsvinder om sommeren dannes et nyt lokalt klima for Nordpolen. Indtil nu har Nordpolens is virket som et stort nedkølingsanlæg for vandet, som er blevet holdt på omkring 0 grader. Når isen er væk vil det betyde at der intet er til at holde temperaturen nede. Sommer-isfrit Nordpolen vil resultere i en stor stigning for temperaturen i det arktiske hav.

Omkring Nordpolen er store områder med permafrost, hvor der er ophobet store mængder organisk materiale siden den sidste istid. Når det tør op, bliver det nedbrudt i et iltfrit miljø og bliver til metan, i stedet for CO2.

Der er enorme mængder metan bundet i havbunden under Nordpolen og samtidig er der enorme mængder metan bundet i permafrosten i fastlandet rundt om nordpolen. Metan er en drivhusgas på linje med CO2 den er blot omkring 100 gange stærkere!

Blot i havbunden under det østlige Sibirien mener man der er organisk materiale nok til at skabe mellem 500–5.000 milliarder tons metan!

Der er kun omkring 5 milliarder ton metan i atmosfæren i dag.

Hvis blot 50 milliarder ton metan inden for en overskuelig fremtid bliver sluppet ud i atmosfæren vil det betyde en drivhusgas-stigning, der vil medføre en temperaturstigning på 6 grader på kun omkring 20 år.

Forskere mener ikke menneskets civilisation kan overleve en
sådan temperaturstigning.

Konsekvenserne af klimaforandringerne er på vej. Vores produktionsmåde har skabt klimaforandringerne og vi skal nu samles om at stoppe klimaforandringerne – hvis vi altså vil se en fremtid for os selv og vores civilisation.

Se også:
SAA 361: Kloden på kanten: Kan vi stoppe klimakatastrofen?

Flere artikler fra nr. 362

Flere numre fra 2017

Se flere artikler om emnet:
Klima/global opvarmning

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Juul Mikkelsen

Siden er vist 1903 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside