Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 364 – 26. april 2018 (Kun online)

OK18

Forsvar solidaritetspagten

Landsledelsen

Udtalelse fra Internationale Socialister d. 25.4.18.

Indgåelse af forlig på LO området inden for regionerne er klart et tilbageskridt for solidaritetspagtens grundsubstans; ”En løsning for alle” og ”Skulder ved skulder”. Det har været undervejs længe hos forskellige forhandlere, heriblandt Dennis Kristensen fra FOA, men det er en meget farlig vej at gå. Det må stoppe her, og resten må rykke endnu tættere sammen. Ellers bliver vi splittet og en historisk chance for arbejderklassen tabes på gulvet.

Solidaritetspagten har inspireret hundrede-tusindvis af offentlige ansatte og fået arbejdsgiverne og regeringen til at giv sig (lidt). Den har åbnet op for en kraft, som ikke alene kan slå angrebene på de offentlige ansattes arbejdsvilkår tilbage, men som fremover kan være med til at stille mere offensive krav til velfærden. Ved at bryde pagten i de afgørende øjeblikke risikerer fagtoppen at slå denne kraft tilbage til passivitet og resignation.

Solidaritetspagtens har genoplivet fagbevægelsen – forsvar den!

Det lyder besnærende at fortolke solidaritetspagten som noget, hvor der kan indgås forlig på et område og håbe på at de resultater der opnås kan smitte af på andre områder. Problemet med denne argumentation er at lige så snart pagten er brudt, løsnes presset på arbejdsgiverne.

Dernæst kan resultatet på et område fuldstændige misse, hvad der er vigtigst på et andet område. Den ”lille” forlig for LO forbund i regionerne sikrer ikke frokost pausen i overenskomsten. Resten af de ansatte indenfor regionen har indtil videre afvist arbejdsgiverens tilbud netop af denne grund. Endnu værre er det længere ned i de ansattes række.

Hvor man før så mulighederne ved at stå sammen, skulder ved skulder, bliver man nu optaget af forskellene og så bliver ”en løsning for alle” en tom parole. Så vil presset på toppen af fagforeninger til at stå sammen blive svækket. Forvirring og mismod vil herske. Det må derfor ikke ske. Det er lykkedes at opbygge et fællesskab, som vi har tørstet efter i mange år samlet under parolen; Nok er nok! En sovende bjørn har rejst sig i form af en aktiv og solidarisk fagbevægelse. Men den er kun farlig, hvis den er vågen og klar til kamp.

Hvis den lægger sig til at sove igen har regeringen og arbejdsgiverne frit spil. Vi står med en historisk chance for at vinde ved at afvise angrebene, og videre bruge dette til at genetablere velfærden og omfordele goderne i samfundet. Det er det, som bliver opfattet som solidarisk.

Stem nej til forliget for LO region og hold stand!

Derfor må forliget for LO i regionerne stemmes ned. Vi skal huske på, at de fleste krav fra vores side blot er afværgelsesforslag for at forhindrer realløns-nedgang, tab af seniordage, beholde frokostpausen og normalisering af lærernes mulighed for at forhandle deres arbejdstid.

Lige nu er det vigtigt at resten af solidaritetspagten holder stand. At de kommunale og statslige ansattes forbund slutter op om lægerne, sygeplejerske og DJØF’ere i sundhedsvæsenet, og støtter dem, hvis de fortsat afviser forliget med LO. Kun derigennem kan vi inkassere de positioner, vi allerede har vundet, men risikerer at miste. At holde fast har også en længerevarende betydning.

En solidarisk sejr nu kan åbne op for et skift i den førte politik. Væk fra den neo-liberalistiske økonomiske politik. Tilbagerulning af skattelettelser til de rige, stop af nedskæringer og i stedet investering i velfærd.

Men allervigtigst er at fastholde momentum for solidariteten i OK18 og skabe en bevægelse i samfundet som kan slås for forbedring for alle – mod et socialistisk samfund. Men forudsætning for dette scenarie er, at solidaritetspagten forsvares.

Flere artikler fra nr. 364

Flere numre fra 2018

Se flere artikler af forfatter:
Landsledelsen

Siden er vist 3487 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside