Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 37 – Februar 1988 – side 2

Leder

Danmark til salg

Gennem de sidste måneder har der været en stigning i udenlandske opkøb af betydelige aktieposter i danske virksomheder. Inden for de sidste måneder kan nævnes GN Telematic, Christian Rovsing A/S og Sadolin og Holmblad.

De udenlandske opkøb har især skabt megen debat inden for industrien, folketinget, fagbevægelsen og Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Direktøren for sidstnævnte, Poul Nyrup Rasmussen, som også er næstformand i socialdemokratiet, siger til Det Fri Aktuelt 4. februar, »Det er absolut ikke ligegyldigt, om en virksomheds hovedkvarter ligger i Danmark eller Sverige. Det er i hovedkvarteret de store beslutninger om strategisk planlægning, eksport- og investeringspolitik træffes. Den danske befolkning kan ikke leve med at være holdt uden for sådanne beslutninger.«

Som om den danske befolkning nogen sinde har haft indflydelse på, hvordan virksomhedsejerne, uanset nationalitet, forvalter deres kapital.

Anarkistisk konkurrence

Kapitalismen er jo netop et anarkistisk system, der bygger på, at den enkelte kapitalist deltager i en benhård konkurrence med de øvrige om at opnå en så stor fortjeneste som mulig. Under børskrakkene i oktober dolkede de hinanden i ryggen, i deres forsøg på selv at opnå en fordel under de kaotiske forhold.

Kapitalen kender ikke til landegrænser. Det danskejede rederi, J. Lauritzen, der blandt andet ejer værfterne i Helsingør, Ålborg og Frederikshavn, har netop besluttet, at tre af rederiets færger på Molslinien skal sendes til reparation på et værft i Kiel. Der kan arbejdet nemlig udføres hurtigere og billigere end på deres egne værfter i Danmark.

Når danske virksomheder er særligt udsat for udenlandske opkøb skyldes det i følge Poul Nyrup Rasmussen »at hovedproblemet er at den omliggende verden, ikke mindst Finland og Sverige har langsigtede, ti-årige, strategier, mens dansk industri er mere optaget af »købmandsskabet, det flagrende, de hurtigt tjente penge«.

Socialdemokratiets svar på disse danske flagrende købmænds skalten og valten med deres kapital er, at der skal oprettes en alarmcentral, som er parat til øjeblikkelig indgriben, hvis en virksomhed er ved at blive opkøbt af udlandet. Alle muligheder for at bevare virksomheden på danske hænder skal afprøves først.

Fyringer kan stoppes

Derudover skal der indføres en tryghedsreform på arbejdsmarkedet. Den skal sikre arbejderne mod pludselige masseafskedigelser og inddrage dem i planlægningen af virksomhedernes strategi og fremtid.

Som om det kun er de udenlandske kapitalister der skalter og valter med arbejderklassen. Tænk bare tilbage til massefyringerne på Tulip-slagterierne sidste år. En ærkedansk virksomhed, som uden hensyn til noget som helst andet end jagten på profit, sender hundredvis af arbejdere på gaden.

Hvad enten en virksomhed er ejet af dansk eller udenlandsk kapital, er der kun én magt der kan hindrer dem i at dreje nøglen om på deres virksomhed, når profitten ikke er høj nok, og det er den magt arbejderne tilkæmper sig.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 37

Flere numre fra 1988

Siden er vist 1860 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside