Socialistisk Arbejderavis
Nr. 37 – Februar 1988 – side 2
Solidaritet på gulvplan
Tom Christiansen
Det sydafrikanske diplomati i Danmark er ikke tilfreds med deres nuværende lokaliteter i København. De er blevet generet for meget af demonstranter og andre ballademagere.
Derfor har diplomatiet forsøgt at bygge et nyt generalkonsulat i Hellerup, som base for deres illegale handel med Danmark.
Men Sydafrika har gjort regning uden vært. Byggeriet er nemlig blevet mødt af blokade fra en lang række kendte danskere, men ikke mindst fra bygningsarbejdere fra København.
Blokaden
De murere og murerarbejdsmænd, der skulle udføre ombygningen af arbejde for apartheidstyret, har pure nægtet at udføre arbejdet. Og fagforeningerne bakker dem op.
Lige siden har Byggefagenes Samvirke i samarbejde med Sydafrika-komiteen konstant kørt blokade foran huset hver dag og overvågning om natten.
Arbejdsgiverne har forsøgt at køre sagen i arbejdsretten ved at indklage murernes og murerarbejdsmændenes fagforeninger for organisationsansvar. Men arbejdsrettet har udskudt behandlingen. Man er nemlig bange for at kompromitere arbejdsretten på en sag, som er så ømtålelig, som Sydafrika er.
Blokaden foran huset i Hellerup er populær, men kræver mange ressourcer. Derfor er det en gåde, at Byggefagenes Samvirke og Sydafrika-komiteen ikke gør mere for at mobilisere til den. Man skal nærmest være heldig, hvis man får at vide, hvornår der foregår noget.
Socialister må støtte blokaden, fordi den peger konkret på, hvordan international arbejdersolidaritet kan opbygges.
Billedtekst:
Under angreb: En af aktivisterne kæmper for at forsvare Crossroads-området fra politi-støttede bøller.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe