Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 37 – Februar 1988 – side 3

AIDS-hysteri

Anders Schou

I denne tid konfronteres vi alle med AIDS­ problematikken gennem sketches på TV. Kendte skuespillere forsøger på en morsom måde at dæmpe hysteriet, samtidigt med at vi opfordres til at bruge kondom.

Ektra Bladet

Reaktionerne på TVs lidt populære »Sikker Sex«-kampagne er så sandelig ikke udeblevet fra borgerlig side.

Det er selvfølgelig altsammen meget fornuftigt. Desværre er alle signalerne fra sundhedsmyndighederne ikke det rene sjov.

Den konservative sundhedsminister Agnete Laustsen har således igen luftet ideen om en registrering af AIDS-smittede. Kravet har fået yderligere vind i sejlene, efter at det er blevet kendt, at en 19-årig pige er blevet smittet efter et enkelt ubeskyttet samleje. Manden skulle efter sigende være vidende om sin sygdom.

Hykleri

Hvis en registrering gennemføres, vil det mindske effektiviteten i AIDS-behandlingen. Folk vil ikke turde lade sig teste af frygt for at havne i et kartotek. Med god grund vil mange frygte, at de på et tidspunkt vil blive brugt som syndebukke i en moralsk kampagne.

Det vil betyde, at mennesker, som har mistanke om at de smittebærere, vil lade som ingenting. Den praktiske konsekvens af denne psykologiske reaktion vil være, at smitten spredes hurtigere.

De borgerliges krav om registrering er rent hykleri. Sundbedsmyndighederne bærer således ansvaret for, at mange patienter med blødersygdommen i dag er AIDS-ofre.

Daværende indenrigsminister Britta Schall-Holberg vægrede sig gennem længere tid mod at kræve de livs­ vigtige blodpræparater varmebehandlet og testet for HIV-virus. Senere har myndighederne set gennem fingre med, at et medicinalfirma lancerede et præparat som »gennemtestet«, selvom det ikke var tilfældet.

Det var åbenbart vigtigere at beskytte medicinalindustriens profitter end blødernes liv. Først da der rejste sig et rama-skrig ioffen· ligheden, blev man tvunget til lægge kursen om.

I Sverige – landet som al tid er fem år foran os – findes et eksempel på, hvor langt myndighederne er villige til at gå i forsøget på at skaffe syndebukke. Her har man oprettet en særlig AIDS-lejr, hvor smittebærere, som kunne tænkes at smitte andre, skal interneres. Konsekvenserne er skræmmende.

Naturligvis vil ingen lade sig teste, hvis man risikerer at havne i en KZ-lejr. Til gengæld vil hysteriet og den moralske højrebølge sprede sig, og det er lige det, man er ude på.

Flere artikler fra nr. 37

Flere numre fra 1988

Se flere artikler om emnet:
AIDS

Se flere artikler af forfatter:
Anders Schou

Siden er vist 2296 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside