Socialistisk Arbejderavis
Nr. 4 – Januar 1985 – side 8
Minestrejken i Storbritannien
Julen er overstået – stop et januarudsalg
De engelske minearbejdere vandt en lille sejr over Thatcher ved at holde sig i strejke julen over.
Trods forsøg på bestikkelse sagde langt de fleste minearbejdere nej til at gå ned i minerne igen. De ved nemlig, at et nederlag betyder, at mange af dem aldrig' kommer i arbejde igen.
Sammen med bestikkelsesforsøget har den borgerlige regering også forsøgt at knække minearbejderne ved at beslaglægge NUMs (minearbejdernes fagforening) penge og vedtage en ny lov, der betyder, at en strejke er ulovlig, hvis ikke fagforeningens medlemmer har vedtaget den ved en urafstemning.
NUMs hovedbestyrelse sagde med et knebent flertal nej til urafstemning, og regeringen forsøger nu at få fagforeningens midler ud af schweiziske og irske banker.
Men alle disse bureaukratiske manøvrer forhindrer ikke, at det store slag kommer til at stå i januar-februar måned. Allerede nu er kulmanglen mærkbar i Storbritannien trods en øget import fra bl.a. Polen.
Blokader og sympatiaktioner
Hvis England skal holde sine kraftværker i gang i årets to koldeste måneder, skal regeringen hente de kul, der stadig ligger ved de strejkeramte miner. Minearbejderne er klar over dette, men det kniber mere med at mobilisere til blokader af lagrene. Ved hjælp af militær har regeringen tømt en enkelt mine for kul, og det skete uden de store sværdslag, men minearbejderne var heller ikke forberedt.
På 13 af Englands kraftværker har arbejderne besluttet, at de ikke vil arbejde med strejkeramt kul, men denne beslutning afhænger naturligvis af, om minearbejderne er parate til at slås ved minerne. Kun minearbejderne selv kan holde kraftværksarbejderne fra ilden og holde dem fast på deres beslutning om ikke at være strejkebrydere.
Effektive sympatiaktioner fra kraftværksarbejderne kan resultere i en mørklægning af England i det nye år.
Men desværre har minearbejderne ikke kun den borgerlige regering at slås med. Det engelske LO (TUC) vedtog godt nok i efteråret at støtte minearbejderne, men virkeligheden har vist noget ganske andet. Ganske som det oftest er tilfældet i Danmark.
Hverken TUCs ledere eller arbejderpartiets har løftet en finger for at støtte minearbejdernes kamp. Tværtimod har arbejderpartiets leder, Neil Kinnock direkte modarbejdet kampen ved at nægte at tale til blokader og offentligt manet til besindighed. Det betyder bl.a., at flertallet af den engelske befolkning i dag tager afstand fra kampen og ikke ser den som et led i deres egen faglige kamp.
Denne mangel på støtte har været fatal og har betydet, at minearbejderne nu har været ude i 10 måneders udmattelseskamp.
Og selv om 140.000 strejkende minearbejdere repræsenterer en del magt, kan de ikke alene hamle op med den borgerlige regering og dens statsapparat. Deres sejr afhænger af resten af arbejderklassens støtte og aktioner.
Støt direkte
Støtten fra Danmark har været rimelig god. Indsamlinger fra støttegrupper og fagbevægelsens bevillinger løber indtil nu op i små 3 millioner kroner. Og disse penge er vigtige for at minearbejderne kan holde kulden og sulten fra døren. Men regeringens beslaglæggelser af penge har gjort officiel støtte sværere. Derfor diskuterer flere støttegrupper nu at gå direkte til kilden, nemlig de enkelte miner.
I Randers har støttegruppen fået kontakt med en mine i byen Armthorpe i Syd Yorkshire. Byen har fra strejkens start været meget aktiv og har sendt blokadevagter til andre miner. Men nu står deres fælleskøkken overfor truslen om lukning på grund af pengemangel.
Den direkte kontakt til minearbejderne i Armthorpe har betydet, at der er kommet gang i indsamlingerne på Randers’ største arbejdspladser, og det har været lettere at argumentere for nødvendigheden af støtten. Allerede nu er der sendt 1500 hårdt tiltrængte kroner af sted og 1050 fra den lokale arbejdsplads Neopac er på vej. Og efter jul kommer der for alvor gang i initiativet. Et møde med byens arbejdspladser og fagforeninger viste stor interesse for at adoptere Armthorpes køkken.
Støtten fra arbejdsplads til arbejdsplads nødvendiggøres dels af den engelske regerings angreb på fagforeningens penge, men erfaringerne viser også, at støtten på den måde gøres meget mere vedkommende for både yder og modtager.
Derfor – tag op i din støttegruppe, arbejdsplads, uddannelsesinstitution o. lign. om I ikke skal adoptere en bestemt mine – det kan hurtigt blive et meget frugtbart samarbejde over faggrænser og landegrænser.
Socialistisk Arbejder Avis kan forsyne dig med adresser på »adoptions«-miner. Tlf. (06) 19 90 52.
Billedtekst:
Politiet invaderer minebyen Armthorpe for at anholde og intimidere de strejkende.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe