Socialistisk Arbejderavis
Nr. 41 – August 1988 – side 3
SF mener lønkrav er uansvarligt
Mindre slik
Joan Hansen
»Den ustandselige kræven ind, hvor lønniveauet hele tiden presses i vejret af grupper, der henviser til, at andre har fået mere, fører til uansvarlighed og ødelæggende forbrug. Arbejderne demonstrerer bare for »mere slik«, mens Danmarks gældsætning slår alle rekorder og truer med at sætte os under administration.«
Dette citat stammer hverken fra regeringens økonomiske vismænd eller fra Anders Fogh-Rasmussen, ej heller er det DA’s ideologiske indpakning af reallønstilbagegangen. Citatet stammer faktisk fra en ledende SF’er.
Citatet er hentet i Christian Bundgårds bog: Velfærd skal indad vindes.
Christian Bundgård er ikke nogen helt ligegyldig SF’er. Faktisk var han en af dem, der fik flest stemmer ved valget til SF’s nye hovedbestyrelse i maj 88. Tillige er han spidskandidat for SF i Århus Amtsråd, valgt ved urafstemning blandt SF’s medlemmer i Århus Amt.
Christian Bundgård ligger da også helt på linje med de udtalelser, Gert Petersen og Jes Lunde kom med under valgkampen for fire måneder siden.
SF mener faktisk, at langt den største del af arbejderklassen i dag får for meget i løn. Om grænsen går ved en indtægt på 150.000 eller 200.000 kroner, roder de dog fortsat rundt med. Under valgkampen, da det endnu så ud til, at SF kunne komme med i en regering, fablede de om, at husstande med en indtægt på mere end 260.000 kroner var højtlønnede.
SF's kamp »mod blinde lønkrav« viser, at SF ikke er noget brugbart alternativ til LO og DA’s fælles front op til midtvejsforhandlingerne.
SF intet alternativ
SF er for alvor blevet grebet af den logik, der hersker hos borgerlige økonomer. Den går i al sin enkelthed ud på, at løntilbageholdenhed er vejen ud af krisen. Men for socialister kan det aldrig være en opgave at holde røven oppe på et system, som bygger på undertrykkelse og udbytning.
SF's og Socialdemokratiets »læggen låg på forventningerne« under valgkampen resulterede i, at arbejderpartierne ikke blev betragtet som et reelt alternativ til den borgerlige regering.
Stik imod al sund fornuft fik SF’s valgnederlag partiet til at orientere sig endnu mere mod de parlamentariske muligheder.
Knap var valget overstået før de sidste principper måtte lade livet. Et regeringssamarbejde med de radikale og Socialdemokratiet ville ikke strande på, at SF fastholdt deres politik.
Billedtekst:
Chr. Bundgaard: »Arbejderne demonstrerer bare for at få mere slik.«
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe