Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 41 – August 1988 – side 4

På kanten

Pamperliv i sus og dus

Anders Schou

Metalarbejderne har økonomiske problemer. Her tænker vi ikke på de fyrede arbejdere på Danyard-værftet i Ålborg. Det drejer sig derimod om Metalarbejderforbundets økonomi. Den 20. august afholder forbundet sin kongres. Her vil de delegerede blive præsenteret for et driftsunderskud på 37 millioner kroner.

Underskuddet skyldes ikke økonomisk støtte til arbejdere, som har forsøgt at tilkæmpe sig bedre løn- og arbejdsforhold. Tværtimod. Georg Poulsen kunne ikke støtte Danyard-arbejderne med andet end tomme beklagelser, da kapitalen slagtede deres arbejdsplads.

Forbundsformanden har udtalt, at 87-overenskomsten var for god, ligesom den tapre arbejderleder har proklameret, at medlemmerne må indstille sig på et reallønsfald i forbindelse med de kommende midtvejsforhandlinger.

Ledelsen har da også tænkt sig at yde sit direkte – om end beskedne – bidrag til, at profetien kommer til at holde stik. Planen er at medlemmerne skal punge med 30 kr. mere om måneden i kontingent.

En lille gruppe indenfor forbundet er imidlertid højt hævet over den gemene medlemsskares smålige økonomiske problemer. Den store rorgænger, Georg hin digre, oppebærer således en indtægt på omkring 1 million kr. plus diæter, forbundsbil og andre nødvendigheder for en mand med en vis position. De øvrige i forbundstoppen har lønninger i 400.000 kroners-klassen.

Det er dog en overdrivelse at påstå, at pampernes overforbrug alene bærer ansvaret for Metals dårlige økonomiske situation. En tredjedel af kontingentkronerne går til forbundets administration dog iberegnet lønninger. En anden stor udgiftspost er driften af Metalskolerne. Her kan udvalgte medlemmer få lov at få smag for det søde live med diæter og store middage.

Hvis folk accepterer undervisningens snak om det kærlige samarbejde mellem arbejdere og arbejdsgivere, er der en chance for at ferieopholdet gøres permanent bag et af de blankpolerede skriveborde i forbund, skoler eller lokale afdelinger. Der foregår hele tiden en rekruttering til bureaukratiet og samtidig er det vigtigt, at de bevidste arbejdere på denne måde opnår en tilknytning til pamperne.

Georgs gavmildhed

Endelig bruger Metal mange penge på fjollede aktiviteter, som skal give folk det indtryk, at Georg og vennerne virkelig gør noget for medlemmerne. I forbindelse med hundrede-års-jubilæet vil forbundet således lade fremstille en speciel Metal-øl, ligesom Tivoli og Djurs Sommerland lejes for en dag. Disse aktiviteter har det til fælles, at de er umiddelbart populære men på ingen måde styrker nogen form for faglig aktivitet blandt medlemmerne.

Det er ikke kun i Metal, at pampervældet hersker. De samme mekanismer gør sig gældende i alle forbund. Det betyder dog ikke, at militante arbejdere skal droppe deres fagforeningsmedlemskab. Det er altid en fordel at arbejderne organisatorisk står samlet – også selv om typer som Flæske-Georg står i spidsen.

Vi skal bare vide, at pamperne lever fedt af at forhandle sig til rette med arbejdsgiverne og derfor altid vil modarbejde en selvstændig kamp fra medlemmernes side.

Når røde arbejdere kritiserer de herskende forhold i fagbevægelsen, påstår socialdemokraterne at de »truer enheden i fagbevægelsen«. Men det er Georg Poulsen og hans kolleger, som med deres fråds for medlemmernes penge leverer ammunition til de borgerlige og deres gule fagforeninger.

Flere artikler i serien På kanten

Flere artikler fra nr. 41

Flere numre fra 1988

Se flere artikler af forfatter:
Anders Schou

Siden er vist 1266 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside