Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 50 – Juni 1989 – side 2

McDonald’s

Ingen grund til kompromis

Carsten Lorenzen

Bent Moos udråbte det til sejr for fagbevægelsen, da McDonald’s endelig tegnede overenskomst den 12. maj. Jyllands-Posten kom dog sandheden noget nærmere – forliget blev kaldt et kompromis.

Og det er, hvad det er, for Hotel- og Restaurationspersonalets Samvirke (hvor Bent Moos er formand), der har ført an i den syv år lange krig mod burgergiganten, har solgt en væsentlig del af overenskomsten.

McDonald’s har nemlig fået dispensation, så de ikke behøver at følge overenskomstens bestemmelser om arbejdstid. De ansatte har stadig ingen fast arbejdstid, og så længe de ikke arbejder mere end 38 timer om ugen, kan de ikke få overtidspenge. Og en meget stor del af personalet er studerende, der aldrig har haft så mange timer.

McDonald’s under pres

McDonald’s skrev overenskomst netop på det tidspunkt, hvor fagforeningen stod stærkest. Efter lang tids slid var sympatiaktionerne fra 12 andre LO-forbund endelig begyndt at fungere. Og med blokaderne af Scala i København havde man rettet befolkningens øjne mod McDonald’s.

Intet har tydet på, at aktionerne var ved at falde fra hinanden. Hvorfor så indgå et kompromis? Der er kun tre mulige forklaringer. Enten har internationale fagforeninger presset på for et resultat, ellers har toppen i de danske fagforeninger, der har stået bag sympatiaktionerne, gjort det.

Eller også ønsker ledelsen af det røde forbund HRF (Hotel- og Restaurations­personalets Fagforening, et ud af tre forbund i Samvirket) at stå på god fod med socialdemokraterne op til de endelige forhandlinger om strukturen i LO.

Slagsmål i 1991

McDonald’s har dispensation frem til overenskomstforhandlingerne i 1991. Der skal der så leves en speciel aftale om arbejdstiden for burgerbarer og andre fast-food-forretninger, fordi de mener, at deres forhold er så specielle, at de ikke kan følge den almindelige overenskomst.

Så det egentlige slagsmål er udskudt til 1991. Hvis fagforeningerne skal vinde det, så er en af forudsætningerne, at de har meget større opbakning blandt personalet, end de har i dag, hvor kun et fåtal er organiserede.

Det store spørgsmål er bare, hvordan HRF skal overbevise det modvillige personale om, at de skal melde sig ind i fagforeningen, når de kun kan tilbyde dem 1 kr. mere i timen.

Billedtekst:
Den fagforeningsfjendske burgergigant har langt om lange skrevet overenskomst med Hotel- og Restaurationspersonalets Fagforening.

Flere artikler fra nr. 50

Flere numre fra 1989

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp 1981-1990

Se flere artikler af forfatter:
Carsten Lorenzen

Siden er vist 1267 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside