Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 51 – August 1989 – side 1

Kamp nytter

Strejker giver resultater! Det er den konklusion, som hundredtusinder russiske minearbejdere har draget efter strejkerne i juli.

Men det var også konklusionen for de millioner af arbejdere i Sovjet, som fulgte strejken på TV. Gorbatjov sidder på en tikkende bombe, og han ved det.

Det var ham, der i parlamentet advarede mod “indflydelsen fra radikale venstrefløjsholdninger,” da han sagde, at “populistiske ideer og venstreorienterede spekulationer... om social retfærdighed og ... universel udjævning af ulighed har vundet vid udbredelse”. Al Gorbatjovs snak om glasnost fra neden viste sig som rene fraser, da den blev en realitet.

"Et spøgelse går gennem Europa", sådan skrev Marx for 140 år siden. Gorbatjovs manende tale udtrykker netop angsten for dette spøgelse bliver udbredt i Sovjet. Marx kaldte det “Kommunismens spøgelse”. Det gør Gorbatjov ikke – og af gode grunde.

Grund til optimisme

Men det er et og samme spøgelse, de snakker om: At almindelige mennesker kræver deres ret, og vil kæmpe for den. Det spøgelse som giver Gorbatjov mareridt, er det samme som fremkaldte de største forhåbninger hos Marx.

Det bør det også gøre for revolutionære og virkelige socialister, d.v.s. folk som opfatter socialisme som et system, hvor almindelige mennesker har magten. Dette spøgelse spøger nemlig ikke kun i Sovjet. Vi ser det i den palæstinensiske opstand, i Brasilien og i Polen.

Og vi ser det i Vesteuropa i et stadigt mere massivt omfang.

Arbejderne griber til det våben, som store dele af venstrefløjen opgivende har forkastet, strejkevåbenet. Hvis de da overhovedet accepterer, at der stadig er en arbejderklasse.

Men man skal være både døv og blind for ikke at få øje på den. Derfor gælder det stadig, som det blev sagt i det kommunistiske manifest i 1848: “Arbejderklassens befrielse er dens eget værk.”

Flere artikler fra nr. 51

Flere numre fra 1989

Siden er vist 1585 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside