Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 54 – November 1989 – side 9

Kurt Jacobsen: “Mellem København og Moskva”

Forvirring

Ulrik Olsen

Kurt Jacobsen, medlem af DKP, har skrevet en ny bog “Mellem København og Moskva”. I sin konklusion stiller Kurt Jacobsen spørgsmålet, om der overhovedet var plads til et revolutionært parti til venstre for Socialdemokratiet i 1920. Det må være med blandede følelser Kurt Jacobsen er med til at fejre sit eget partis 70 års fødselsdag, når han i den grad stiller spørgsmålstegn ved partiets berettigelse.

Der er åbenbart ingen grænser for forvirringen i DKP for øjeblikket. Men det er en fejlagtig politisk slutning på en bog, der rummer meget godt og nyt kildemateriale. Kurt Jacobsen læser sin historie med de briller han har på i dag. Rodløsheden er stor.

I 1919 var der enorm begejstring i arbejderbevægelsen. Revolutionen havde sejret i Rusland, der var revolution i Tyskland, og herhjemme kæmpede arbejderne bl.a. mod et socialdemokratisk parti, der var med i den radikale regering. Socialdemokratiet var i 1916 blevet et ansvarligt parti og var med til at forsvare den brutale politivold, der var statsmagtens svar på arbejderklassens forsvar for deres forringede løn og arbejdsforhold netop i denne periode.

Komintern

Små partier på venstrefløjen gik sammen og dannede et revolutionært parti. Vi kan kun beklage, at det reformistiske hængedynd fra Socialdemokratiet blev slæbt med over i DKP.

At DKP tilmeldte sig Kommunistisk Internationale fra starten er positivt, fordi Komintern på dette tidspunkt var et revolutionært verdensparti. For at redde den russiske revolution var det nødvendigt at sprede den. Først med Stalins parti-model blev Komintern underlagt Sovjets interesser, og her forsvandt de sidste revolutionære rester fra DKP.

Kurt Jacobsens bog er et eksempel på, hvordan der bliver diskuteret og rejst spørgsmålstegn i DKP i dag. Kritikken af Stalins forbrydelser bliver trukket ud til også at gælde Lenin, den russiske revolution og DKP’s dannelse. I DKP skyller man barnet ud med badevandet, resultatet heraf bliver kun forvirring og passivitet.

Både i 1920 og i dag er der brug for et revolutionært parti til venstre for socialdemokratiet.

Se også:
SAA 54: Danmarks Kommunistiske Parti fejrer fødselsdag: Oprør – tilpasning

Flere artikler fra nr. 54

Flere numre fra 1989

Se flere artikler om emnet:
DKP

Se flere artikler af forfatter:
Ulrik Olsen

Siden er vist 1108 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside