Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 62 – September 1990 – side 1

USA ud af golfen

“Dyrkede de gulerødder i Kuwait, ville USA være ligeglade med Iraks tyveri.” Sådan sagde Knud Lind fra Fremskridtspartiet. Og det er en pletter.

For det er ikke gulerødder eller demokrati – men “cool cash” – det handler om. Det er oliepriserne og profitterne, og det er USA’s ret til at gribe ind – hvor som helst og når som helst.

USA vil tilbage på banen som verdens politibetjent. Siden fiaskoen i Vietnam har det knebet. USA har derfor iværksat den største militære opbygning siden 2. verdenskrig. 100.000 soldater er foreløbig udstationeret. En “Operation Ørkenskjold” der koster den nette sum af 36 milliarder kroner i år. Men den klarer Saudi Arabien. No problem! For de tjener fedt på krisen – ekstraprofitten er fire gange så stor som de løbende udgifter!

Under banneret om forsvar for demokratiet og bekæmpelse af "den ny Hitler" – Saddam Hussein – fører Bush, Thacther og Ellemann sig frem.

Men hvad er det, de forsvarer: Ligeså korrupte, diktatoriske styrer, som Husseins i Irak: Kong Fahd i Saudi Arabien tillader ikke valg og parlament, strejker er forbudt, tyveri bliver straffet med at hugge hænderne af. Kuwait er ikke nogen demokratisk oase. Kun 4 pct. har valgret.

Nuvel – diktatur eller ej – det skider USA på. For dem er det kun afgørende, om de har magt og penge i klemme eller ej. Derfor støttede de “tyven fra Bagdad” i otte år under krigen mod Iran. Derfor invaderede de Panama, dræbte 7.000 og hentede deres gamle ven Noriega.

FN er USA i fåreklæder

Dette krigsmageri har fået opbakning fra et næsten enigt Folketing. Uenigheden går kun på under hvilket flag USAs “korstog” skal føres. SF og en enkelt socialdemokrat vil have et FN-flag på Olfert. Som om en FN-ledet aktion skulle være mere retfærdig eller mere human end en aktion under “Stars and Stripes”. Det er jo de samme herskere – de samme banditter – der sidder overalt.

I FN’s sikkerhedsråd sidder Bush og Thatcher – sammen med slagterne fra Tienanmin Pladsen og Aserbajdsjan.

Hysteriet skal sløre

Ellemann snakker om en EF-hær. Auken om en “nødretsregering”. Krigshysteriet sigter mod at piske en krisestemning op, så blikket rettes væk fra alt det lort, den borgerlige regering og socialdemokraterne i amter og kommuner er i færd med at gennemtrumfe på hjemmefronten: Nedskæringer på sygehuse, lukning af skoler og institutioner og forringelser af understøttelsen.

Strejken på Rigshospitalet viste, at folk ikke er for privatisering og nedskæringer. Den modstand skal også vendes mod krigsmageriet. Den borgerlige regeringspolitik hænger sammen – det skal modstanden også.

Flere artikler fra nr. 62

Flere numre fra 1990

Siden er vist 1625 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside