Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 62 – September 1990 – side 3

Leder

Med krigsgejst de os fylder

For første gang siden 1864 har den danske regering besluttet sig til at gå i krig med en anden nation. En dansk korvet – “Olfert” – skal sendes på slagmarken i den Persiske Golf.

Nu er krig noget beskidt noget. Og derfor skal den herskende klasse bruge en propaganda af særlig grov karakter for at få arbejderklassen til at forbløde.

I det her tilfælde har det da heller ikke skortet på krigspropaganda fra den danske regerings side.

Løgn på løgn har afløst hinanden: Vesten kan ikke tolerere, at et land invaderer et andet. Nå, men hvad så med Israels besættelse af Gaza og Vestbredden, eller Englands besættelse af Nordirland. Saddam Hussein påstås at være en blodig undertrykker i modsætning til lederne i de vestlige lande. Glemt er de 78.000 civile, der blev dræbt under USA’s invasion af Panama.

Den danske offentlighed er faldet for løgnen. Det er der desværre ikke nogen tvivl om. 80 % af befolkningen bakker op om beslutningen om at sende et krigsskib til Golfen. Og rygterne vil vide, at 500 danskere har forsøgt at melde sig under de amerikanske faner i Golfen.

Ingen principiel uenighed

I folketinget er der heller ingen, der har rejst en principiel kritik af, at Danmark skal drage i krig mod en nation, som ligger mange tusinde kilometer væk herfra. SFs og en enkelt socialdemokrats modstand skyldes, at FN [ikke; web.red] klart og udtrykkeligt har bedt om dansk deltagelse. De er ikke principielt imod, at Danmark deltager i en imperialistisk krig.

Stort set alle kendte politiske kræfter har bøjet sig i støvet for Bushs og Thatchers røvertogt i Mellemøsten.

Det er ikke bare belejligt, fordi Uffe Ellemann nu kan føre krig uden den store modstand pa hjemmefronten. Det betyder også, at Uffe kan aflede de utilfredse danskeres opmærksomhed fra nedskæringerne, arbejdsløsheden, bolignøden osv. Det er simpelthen alle tiders chance for en regering, som ellers er rystende svag og ubeslutsom. Nu kan den endelig profilere sig.

Samtidig med, at den borgerlige regering via Finansloven for 1991 vil smadre livsgrundlaget for tusinder af danskere, har Uffe Ellemann virket usædvanligt bekymret for de danske statsborgere i Irak og Kuwait. Han har været usædvanlig elle-vild over FNs opslutning bag USAs militære opmarch. Og usædvanlig ivrig for at sende den danske Jens til Golfen.

En stakket frist

Den stålvilje, fasthed og beslutsomhed, som Uffe forsøger at udstråle er heldigvis ikke noget vi er vant til fra regeringens side. Tværtimod har det seneste udspil til finansloven for 1991 delt regeringen i ikke mindre end tre lejre.

Og væk er også al bravaldersnakken om nødvendigheden af at få balance i de statslige budgetter.

Men Golfkrisen kan bruges til andet og mere end at signalere en hidtil ukendt beslutsomhed. Den er også en glimrende anledning for generalerne og krigsmagerne til at bortforklare, hvorfor der ikke kan skæres ned på forsvarets midler, selvom “fjenden” i Øst ikke længere er så farlig.

Vi har nemlig fået en ny “fjende”, som vi skal vare os for nemlig “de gale arabere” i Mellemøsten med Saddam Hussein i spidsen.

Også den indvandrer- og flygtningefjendske politik har fået en hjælpende hånd.

Nu kan man jo se, hvor fæle muslimerne er. Og de racistiske højrekræfter skal nok forstå at udnytte det.

Alt i alt har Golf-krisen hidtil gjort det sværere at være socialist og modstander af den imperialistiske optrapning i Golfen. I mange diskussioner fremover vil vi være isolerede.

Alligevel er der ingen grund til at gå i panik. Samtidig med udviklingen af Golfkrisen strejkede 1000 ansatte på Rigshospitalet. Og strejken var enormt populær. Og det bliver garanteret ikke sidste gang, at regeringens nedskæringer i denne omgang møder modstand.

For selv om Uffe og Schlüter har fået en midlertidig medvind, så er ingen af deres problemer på nogen måde løst.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 62

Flere numre fra 1990

Se flere artikler om emnet:
Golfkrige

Siden er vist 1643 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside