Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 69 – April 1991 – side 7

Marxisme i hverdagen

Når teorien bryder sammen

Martin B. Johansen

I en meget berømt passage slog Karl Marx fast, hvordan han så på forholdet mellem teori og praksis: “Filosofferne har kun fortolket verden forskelligt, men hvad det kommer an på er at forandre den.”

Med andre ord: En teori, som ikke følges op af handling, er ikke det papir værd, den er skrevet på.

Marx var samtidig meget bevidst om, at handling uden teori ikke ville føre nogen vegne. For at forandre verden er det nødvendigt at forstå den. Og faktisk brugte han det meste af sit liv på at analysere og forstå den kapitalistiske verden.

Men det er ikke i sig selv nok at have en teori – det er lige så vigtigt, at teorien faktisk kan forklare samfundets udvikling. Sammenbruddet på den danske venstrefløj er desværre kun et alt for godt eksempel på, hvad der sker, hvis teorien ikke svarer til den virkelige verden.

Gangstere

For størstedelen af medlemmerne af DKP har de seneste års udvikling i Østeuropa og Sovjet betydet demoralisering og forvirring. De har i årevis holdt fast i, at disse samfund var socialistiske. Og selv om DKP efterhånden kunne indse, at der bestemt ikke var tale om det kommunistiske paradis, som de tidligere har beskrevet fx DDR og Sovjet, så fastholdt de stædigt, at der var tale om kvalitativt bedre samfund end den vestlige kapitalisme. At arbejderne i Østeuropa havde bedre forhold og mere indflydelse end i Vest.

Derfor var det som enormt chock, at regimerne så hurtigt brød sammen i efteråret 1989. Personer som Honecker, Ceausescu og Brezjnev, som DKP betragtede som en slags partifæller, viste sig at være rene gangstere. Og det var ikke mindre chokerende for DKP, at de kommunistiske regimer havde så minimal opbakning, som det var tilfældet.

Den forkerte opfattelse af de østeuropæiske samfund har revet fundamentet væk under DKP. Partiets ungdomsorganisation DKU nedlagde sig selv for et par år siden. I selve DKP er medlemstallet styrtdykket, og blandt de tilbageblevne diskuteres indmeldelse i SF kontra en løsere partistruktur.

En lignende demoralisering har i nogen grad slået ind i partier som VS og SAP. Selv om disse partier ikke som DKP har optrådt som talsmænd for de østeuropæiske herskende klasser, så har de ment, at disse regimer i en eller anden forstand befandt sig et sted mellem kapitalisme og socialisme.

Denne opfattelse af de østeuropæiske samfund har i realiteten gjort størstedelen af den danske venstrefløj forsvarsløs overfor argumentet om, at stalinismens kollaps er ensbetydende med socialismens død.

Statskapitalisme

I IS har vi hele tiden opfattet de østeuropæiske samfund som statskapitalistiske samfund og dermed som samfund med uforsonlige modsætninger mellem den herskende klasse og arbejderklassen. Nøjagtigt som i de vesteuropæiske samfund.

Det betyder, at vi har haft en anden attitude til revolutionerne i Østeuropa. Vi har set kravene om genforening af de to Tysklande, om frie valg og om markedsøkonomi som udtryk for arbejdernes krav om bedre leveforhold.

Derfor har omvæltningerne været dels en enorm opmuntring til os, dels en bekræftelse af vores opfattelse af de østeuropæiske lande som statskapitalistiske. Vi har ikke som størstedelen af venstrefløjen set indførelsen af markedsøkonomi i Østeuropa som en kapitulation for kapitalismen, som et tilbageskridt.

Tværtimod er det et stort fremskridt, at arbejderklassen for alvor har været i aktion i de østeuropæiske lande. De russiske minearbejderes strejke og de store demonstrationer i det tidligere DDR havde været utænkeligt for blot få år siden.

Teoretiske diskussioner

Det er vigtigt at slå fast, at vi i IS på ingen måde ønsker at hovere over, at vores teori om Østeuropa har vist sig at holde stik. Vi har ingen grund til at juble over, at socialister demoraliseres.

Der er grund til at understrege den betydning, som teorien har for revolutionære. Teoretiske diskussioner om de østeuropæiske landes natur, om imperialismen idag osv. kan for mange synes som unødvendigt og akademisk tidsspilde.

Vores mål er at opbygge et nyt socialistisk parti på et solidt teoretisk fundament. Det er grunden til, at IS og Socialistisk Arbejderavis lægger så stor vægt på diskussioner af teoretiske og historiske emner. Sammenbruddet på venstrefløjen viser kun alt for tydeligt konsekvensen af handling uden det teoretiske fundament.

Flere artikler i serien Marxisme i hverdagen

Flere artikler fra nr. 69

Flere numre fra 1991

Se flere artikler af forfatter:
Martin B. Johansen

Siden er vist 2056 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside