Socialistisk Arbejderavis
Nr. 73 – September 1991 – side 4
På kanten
Månedens stalinist i Danmark
Anders Schou
Den borgerlige regering bliver mere og mere stalinistisk. Nu skal vi også adfærdsreguleres – en masse-psykologisk arbejdsmetode, som flittigt er blevet benyttet på de sovjetiske arbejdspladser, i uddannelsessystemet og på de psykiatriske hospitaler.
Månedens danske stalinist er finansminister Henning Dyremose som ved pressemødet om finansloven erklærede, at den almindelige dansker nu skal adfærdsreguleres.
Hans problem er, at den arbejdsløse dansker henvender sig på A-kassen eller bistandskontoret. Og de gamle søger hjemmehjælp, når de ikke selv kan gøre rent. Og endnu værre: den øvrige befolkning forventer, at ressourcerne bliver stillet til rådighed. I følge Henning Dyremose – den pæne mand – burde denne kræftsvulst på det danske folkelegeme – overførseslindkomstmodtagerne – i stedet bede deres familie om hjælp.
Adfærdsreguleringen vil slå igennem i Giro 413: “Ved Karen og Jespers sølvbryllup blev der samlet ind til familiens ubemidlede. Vi reserverede dog kr. 3,75 til Giro 413 med ønsket om at høre ‘Lykken er ikke gods eller guld med Raquel Rastenni.’”
Hvordan får vi så vænnet os til, at samfundets svageste skal gå tiggergang og derudover for lud og koldt vand?
Elsk social elendighed
Finanslovens metode er enkel. Man gennemfører milliardnedskæringer over for samfundets svageste og håber så, at resten går af sig selv. For at gøde grunden fortæller eksperterne, at det efterhånden temmeligt gennemhullede sociale sikkerhedsnet passiviserer folk og gør os fremmede over for hinanden.
Vi skal elske den sociale elendighed, fordi den bringer os sammen. Tilbage til de glade dage i trediverne, hvor folk sammen stod i kø foran fabriksportene og rørte ved hinanden – dvs. slog hinanden i hovedet for at få et job.
Dyremose har et forbillede i det sidste årtis største danske stalinist, Bertel Haarder, som har gennemført en omfattende adfærdsregulering af de studerende.
For ti år siden havde folk tid til andet end end studierne. Nogle interesserede sig for politik, andre for musik – ja, der var sågar dem som fik børn. Så dengang var den gennemsnitlige studietid 2,5 år mere end den normerede studietid, som i de fleste studerendes bevidsthed var et måltal for livstrætte karrierefræsere. I dag gennemfører folk studierne på den programmerede tid, for ellers mister de SUen.
Bertel Haarder hylder i tale og sang det frie initiativ og den løsslupne markedsøkonomi. Men hans uddannelsesøkonomiske planer kunne være hugget fra det sovjetiske planlægningsministerium. Bertel og bureaukraternes planer har det tilfælles, at de tager udgangspunkt i magthavernes behov og ikke almindelige menneskers. Haarder gætter på hvem erhvervslivet har behov for om fem år. Hans gæt – som altid er forkert – dikterer fra centralt hold oprettelsen og nedlæggelsen af studiepladser på uddannelsesinstitutionerne.
Der er i det hele taget en afgrund mellem partiet Venstres teori og praksis.
Statskapitalisme
For Danmarks liberale parti sidder på to at de mest statskapitalistisk inspirerede ministerier: undervisnings- og landbrugsministerierne. Landbruget fører sig frem under banneret “Egen plov i egen plovfure.” Men i virkeligheden er erhvervet helt afhængigt af en enorm stats- og især EF-støtte. De lede landbrugsplaner sikrer høje forbrugerpriser, og at verdens sultne ikke har råd til vestens overskudsmad.
I øst falder de stalinister, som ikke – a la Jeltsin – har taget navneforandring til demokrater. Vi bør vælte vores stalinister, hvad enten de kalder sig konservative eller liberale.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe