Socialistisk Arbejderavis
Nr. 81 – Maj 1992 – side 3
Leder
Bred kamp mod nazisterne
Det politiske klima i Danmark blev med et slag ændret d. 16 marts. Siden terrorbomben mod ISs lokaler og mordet på Henrik er spørgsmålet om kampen mod nazismen og det yderste højre blevet slået uhyggeligt hårdt fast på den politiske dagsorden.
Det er ikke kun blandt mennesker, der normalt beskæftiger sig med politik, at spørgsmålet om det yderste højre er blevet aktuelt. 15.000 mennesker deltog i den mindehøjtidelighed, der blev afholdt efter terrormordet.
Stor støtte
Avisernes læserbrevsspalter har bugnet med indlæg, som fordømmer attentatet og giver opfordringer til, at der skal gøres noget mod det yderste højre.
Den indsamling, der blev sat i gang umiddelbart etter attentatet for at støtte bisættelsen af Henrik, genetableringen af Internationale Socialisters kontor i København og til at styrke det fortsatte antiracistiske arbejde, har fået en fantastisk opbakning. Mange fagforeninger og organisationer har givet bidrag. Men måske endnu vigtigere er det, at rigtigt mange enkeltpersoner har givet bidrag til indsamlingen.
Det er frygten for de beskidte fascister, der har fået mange mennesker op af stolene i den sidste tid. Opbakningen viser, at mange mennesker mener, der skal gøres noget ved det, når højrekræfterne forsøger at stikke snuden frem.
Bred mobilisering
Det stiller os i udgangspunktet godt for opbygningen af den brede mobilisering, der er nødvendig for at slå det yderste højre tilbage, hvor de hører til – i det ukendte mørke.
Organiseringen af den bredest mulige modstand mod fascisterne er et centralt spørgsmål – ikke bare for socialister, men for alle, der er imod det samfund, som fascisterne stiller op som alternativ til det nuværende.
Når vi siger, at organiseringen mod fascisterne er et centralt spørgsmål i den politiske kamp i dag, skyldes det ikke, at fascisterne og det yderste højre står specielt stærkt.
Danmark er et af de steder i Europa, hvor fascisterne står svagest. I modsætning til de fleste andre europæiske lande, kan fascisterne ikke arbejde åbent og offensivt i Danmark. Selv om de på det seneste har forsøgt med mindre møder – f.eks. i den sjællandske by Haslev – står de svagt. De er ikke i stand til at komme på gaden med deres aviser og blade. De er ikke i stand til at marchere i gaderne.
Det er vigtigt at slå fast. Grunden til at de har så dårlige muligheder for at slå igennem, skyldes den mobilisering, der blev skabt sidste gang, fascisterne forsøgte at bryde ud af isolationen.
Det gjorde de i forbindelse med kommunalvalget i 1989. Her forsøgte de at stille op til valget i en række kommuner landet over. Og på den måde forsøge at bryde ud af isolationen og blive en del af det politiske billede. Det lykkedes dem ikke.
Blev slået tilbage
Over hele landet blev der skabt brede mobiliseringer, som fastholdt, at fascister ikke har ret til at være en del af det politiske liv i Danmark, fordi det eneste, de vil bruge det til, er at fratage alle os andre retten til at organisere og ytre os.
Fagforeninger opfordrede deres medlemmer til at nedlægge arbejdet, hvis de skulle arbejde på fascisternes møder. Hver gang de forsøgte at afholde et møde, blev de mødt med demonstrationer. Til sidst var det ikke muligt for dem at finde lokaler i de store byer, hvor de kunne mødes.
Det er endnu ikke lykkedes for fascisterne og det yderste højre at komme sig over det slag, de blev påført i 1989. Men de forsøger på det i dag.
Efter attentatet i Søllerødgade er de gået i offensiven igen. Vi har mødt deres grimme fjæs i fjernsyn og aviser, hvor du får lov til at sprede deres gift. Ligesom de har forsøgt at svine Århus og Aalborg til med plakater.
De prøver at få den antifascistiske kamp til at fremstå som en kamp mellem det yderste højre og en lille ekstrem venstrefløj. I den situation er det utroligt vigtigt, at vi satser alt på at kampen mod fascisterne kommer til at afspejle den bredde, der faktisk eksisterer i modstanden mod dem.
Utroligt mange mennesker er bange for fascisterne og deres forsøg på at slå igennem.
Socialister må kæmpe for, at alle disse mennesker også vil deltage aktivt i kampen mod dem.
Fagforeningerne med
Et af de initiativer, der er opstået efter attentatet, og som peger på, hvordan vi kan slå fascisterne, er “Initiativet mod nazisme og racistisk terror”. Et initiativ, som forsøger at samle opbakning i fagforeningerne, til at møde fascisterne med det eneste rigtige svar: “I har ikke retten til at organisere jer, og det er vi mange, der vil stå sammen om!”
Billedtekst:
Demonstrationen mod det politiske attentat viste den bredde, der er absolut nødvendig, hvis racister og nazister skal stoppes effektivt.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe