Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 8 – April 1985 – side 8

Sydafrika

Ubegrænset hykleri

Vi ser nu, at Reagan og andre vestlige statsledere reagerer over for apartheidstyret. USA og England, der har de største økonomiske investeringer, men også de nordiske lande truer nu med at stoppe for nye investeringer, hvis der ikke kommer ro.

Det vigtigste for de vestlige ledere, der kritiserer apartheid, er ikke de sortes forhold, men at fastholde deres investeringer og profitter.

Apartheidregimet kunne nemlig ikke overleve uden især britiske og amerikanske investeringer. Sydafrika er vigtig for kapitalisme både på grund af ressourcerne og industrierne, men også fordi Sydafrika har stor økonomisk indflydelse i området. Det er vigtigt for at kunne sikre lydigheden af de såkaldte »befriede« sorte nationalstater i resten af det sydlige Afrika.

Sydafrika har i kraft af dets industrielle og militære overlegenhed kunnet presse lande som Mozambique, Angola, Zimbabwe og selv et land så langt væk som Somalia til at indgå aftaler, der klart er til fordel for Sydafrika.

I Somalia går, aftalen ud på, at Sydafrika må benytte lufthavne og havneanlæg mod at levere våben til bekæmpelse af oppositionen i Somalia. Det giver en kæmpe besparelse for sydafrikansk handel med omverdenen.

ANC-baser i Mozambique er lukket, og Sydafrika har indgået en ikke angrebspagt med landet. Modstandsgrupperne får dog stadigvæk sin støtte fra kapitalisterne i Sydafrika.

Se også:
SAA 8: Sydafrika: Magten der kan vælte apartheid
SAA 8: Sydafrika: Oppositionens strategi

Flere artikler fra nr. 8

Flere numre fra 1985

Se flere artikler om emnet:
Sydafrika

Siden er vist 1222 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside