Socialistisk Revy
Nr. 3 – April 1998 – side 31
Brian Gilbert: "Wilde"
Den Wilde socialist
Martin B. Johansen
Wilde
Instr.: Brian Gilbert
Medv. bl.a. Stephen Fry, Vanessa Redgrave
Filmen Wilde om den engelske forfatter Oscar Wilde (1854-1900) er bestemt en must-see film, alene fordi den er bevægende uden at være sentimental, og fordi den er solidt instrueret og præget af rigtigt gode skuespillere.
En af de mest slående ting ved filmen er den måde, som den skildrer Oscar Wildes homoseksualitet på. I mange andre film (og litteratur) er der en tendens til mere eller mindre tydeligt at antyde et meget stereotypt syn på bøsser. Gennem affekterede og "feminine" attituder og overdreven interesse for påklædning får vi tit præsenteret en bestemt bøssekliché, der skal gøre det klart, at en bestemt person er "unormal."
Sådan er det ikke i Wilde. Filmen skildrer blandt andet retssagen, hvor Oscar Wilde bliver dømt for sin homoseksualitet, men det sker uden antydning af, at han som bøsse skulle være udstyret med bestemte psykologiske karaktertræk. Det tjener instruktøren til ære, at han på den måde får slået fast, at selve begrebet "bøsse" er et konstrueret begreb, der bliver brugt til at skræmme mænd fra at erkende, at deres seksualitet kunne være mere kompleks end "rent" hetero.
Oscar Wilde er nok mest kendt i forbindelse med de mange underfundige citater, hvor han ofte får vendt det etablerede samfunds selvforherligelse på hovedet. For eksempel: "Arbejde er den drikkende klasses forbandelse," "jeg er ikke ung nok til at vide alt," "rævejagt er det umælende der forfølger det uspiselige." Og Wildes evne til at spidde overklassen er da også et gennemgående tema i filmen.
Oscar Wilde bliver tit berømmet for, at han gennemførte retssagen, på trods af at han havde mulighed for at flygte til Frankrig. I lyset af, at fængselsstraffen nedbrød Wilde både fysisk og psykisk, bliver det fremhævet, at Wilde var en mand, der tog konsekvensen af sine handlinger.
Men en anden konsekvens, som Wilde tog – og som bliver udeladt i forbifarten – var, at han var erklæret socialist. Et af hans bedste værker er essayet The Soul of Man Under Socialism, som faktisk blev udbredt blandt arbejdere over hele Europa i 1890erne.
Her skrev han blandt andet: "Socialismen vil sikre hvert samfundsmedlems materielle velbefindende ved at omdanne privat ejendom til fælles rigdom og erstatte konkurrence med samarbejde." I modstillingen mellem 'ejendom' og 'rigdom' viser Wilde, at han også når det gjaldt de socialistiske ideer havde en skarpsindig pen.
Martin Johansen
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe