Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Revy

Nr. 3 – April 1998 – side 31

Brian Gilbert: "Wilde"

Den Wilde socialist

Martin B. Johansen

Wilde
Instr.: Brian Gilbert
Medv. bl.a. Stephen Fry, Vanessa Redgrave

 

Filmen Wilde om den engelske forfatter Oscar Wilde (1854-1900) er bestemt en must-see film, alene fordi den er bevægende uden at være sentimental, og fordi den er solidt instrueret og præget af rigtigt gode skuespillere.

En af de mest slående ting ved filmen er den måde, som den skildrer Oscar Wildes homoseksualitet på. I mange andre film (og litteratur) er der en tendens til mere eller mindre tydeligt at antyde et meget stereotypt syn på bøsser. Gennem affekterede og "feminine" attituder og overdreven interesse for påklædning får vi tit præsenteret en bestemt bøssekliché, der skal gøre det klart, at en bestemt person er "unormal."

Sådan er det ikke i Wilde. Filmen skildrer blandt andet retssagen, hvor Oscar Wilde bliver dømt for sin homoseksualitet, men det sker uden antydning af, at han som bøsse skulle være udstyret med bestemte psykologiske karaktertræk. Det tjener instruktøren til ære, at han på den måde får slået fast, at selve begrebet "bøsse" er et konstrueret begreb, der bliver brugt til at skræmme mænd fra at erkende, at deres seksualitet kunne være mere kompleks end "rent" hetero.

Oscar Wilde er nok mest kendt i forbindelse med de mange underfundige citater, hvor han ofte får vendt det etablerede samfunds selvforherligelse på hovedet. For eksempel: "Arbejde er den drikkende klasses forbandelse," "jeg er ikke ung nok til at vide alt," "rævejagt er det umælende der forfølger det uspiselige." Og Wildes evne til at spidde overklassen er da også et gennemgående tema i filmen.

Oscar Wilde bliver tit berømmet for, at han gennemførte retssagen, på trods af at han havde mulighed for at flygte til Frankrig. I lyset af, at fængselsstraffen nedbrød Wilde både fysisk og psykisk, bliver det fremhævet, at Wilde var en mand, der tog konsekvensen af sine handlinger.

Men en anden konsekvens, som Wilde tog – og som bliver udeladt i forbifarten – var, at han var erklæret socialist. Et af hans bedste værker er essayet The Soul of Man Under Socialism, som faktisk blev udbredt blandt arbejdere over hele Europa i 1890erne.

Her skrev han blandt andet: "Socialismen vil sikre hvert samfundsmedlems materielle velbefindende ved at omdanne privat ejendom til fælles rigdom og erstatte konkurrence med samarbejde." I modstillingen mellem 'ejendom' og 'rigdom' viser Wilde, at han også når det gjaldt de socialistiske ideer havde en skarpsindig pen.

Martin Johansen

Flere artikler fra Socialistisk Revy nr. 3

Flere numre fra 1998

Se flere artikler om emnet:
Bøsser-lesbiske-trans

Se flere artikler af forfatter:
Martin B. Johansen

Siden er vist gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside