Socialistisk Revy
Nr. 9 – November 1998 – side 28
TV: "Da vi var konger" (Muhammed Ali mod George Foreman) + Isabel Allende: "Åndernes Hus" (foromtale)
Socialistisk Revy nr. 11 – Side 28-29 – November 1998
Anmeldelser
TV
Da vi var konger
Lørdag 21.11, kl. 19.20, DR2
Dette dokumentarprogram handler om Muhammad Alis titelkamp mod Georges Foreman i Zaire i 1974. Ikke noget, der umiddelbart lyder politisk, men filmen viser tydeligt den betydning, Ali havde for sorte, ikke kun i USA, men også i Afrika. Ali var blevet frataget sin verdenmesterskabstitel efter at have nægtet at deltage i Vietnamkrigen. "Ingen vietcong har nogensinde kaldt mig nigger," var hans begrundelse. Dengang var Ali foragtet af det amerikanske establishment på grund af hans stærke antiracistiske udtalelser. Hans modstander, Foreman, havde derimod været den eneste sorte ved OL i 1968, der ikke havde hævet sin knyttede næve i de Sorte Panteres berømte hilsen.
For mange sorte, ikke kun i USA men også i de nye, selvstændige stater i Afrika, fik kampen derfor stærke politiske undertoner. Ali udtalte det således: "Jeg bor i Amerika, men Afrika er de sortes hjemstavn. Jeg var en slave for 400 år siden og nu tager jeg hjem for at kæmpe blandt mine brødre." I virkeligheden fandt kampen nu sted i Zaire, fordi diktatoren Mobuto Sese Seko var den eneste, der var villig til at hoste op med de 10 mio. dollar, kampen kostede. Det ekstravagante bokseshow kom til at stå i skarp kontrast til befolkningens hverdag i dyb fattigdom.
Åndernes hus
Lørdag d. 14.11, kl. 21.00, TV2
Filmatiseringen af Isabel Allendes roman om 50 turbulente år af Chiles historie giver et godt billede af den periode, der går gennem oprør og revolution og kulminerer med Pinochets blodige militærkup for nu 25 år siden.
Filmen følger en godsejerfamilie, Trueba, der behandler de ansatte som slaver. En af dem, spillet af Antonio Banderas, gør imidlertid oprør, begynder at organisere modstanden og bliver i øvrigt forelsket i godsejerens datter. Da Allende kom til magten ved et demokratisk valg i 1970erne, begynder kapitalen at gøre modstand. Filmen viser tydeligt, hvordan kapitalisterne benytter alle midler, lovlige som ulovlige, i kampen mod den moderat socialistiske regering.
Trods sine mangler er filmen værd at se for dens beskrivelse af en vigtig periode i historien.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe