Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Revy

Nr. 10 – December 1998 – side 5

Overblik

Israelsk maj '68

En anden side af Israel end de sædvanlige rabiate bosættere kommer til vestlige mediers opmærksomhed en gang imellem. Som nu med de studenteraktioner, der har fundet sted siden sommerferien. Det startede med krav om nedsættelse af det gebyr, studerende skal betale for at gå på universitetet. Gebyret er på ca. 17.000 kroner om året. Det kan de studerende kun betale, hvis de har velhavende forældre eller arbejder mange timer ved siden af studiet.

I det hele taget er de sociale spændinger vokset i Netanyahus regeringstid. Arbejdsløsheden er steget fra 7 til 10 pct. på to år, og de rigeste tjener 40 gange så meget som de fattigste. Så de, der kommer igennem en universitetsuddannelse, har ikke alt for lyse fremtidsudsigter.

Alle højere læreanstalter er i strejke, og omkring 40 studerende er gået i sultestrejke.

De kræver en “social revolution” og “et israelsk maj 68”. De er også vrede over, at de religiøse skoler sluger en stadig større del af budgetterne.

Hidtil har aktionerne ikke været særligt radikale. En af de lærere, der sympatiserer med de studerende, og som underviser dem i de besatte lokaler, udtalte: “De studerende her i landet har altid været konformistiske og lovlydige ... Et studenteroprør ville gavne vores fjender.” Til det svarer Erez Eshel, en af studenterlederne: “Sådan er det ikke mere. Hvis vi ikke får opfyldt vores krav, så trækker vi i uniform igen og sætter gaderne i brand.”

Flere artikler fra Socialistisk Revy nr. 10

Flere numre fra 1998

Siden er vist gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside